Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Balet

Září 2021

Balet News (říjen 2021)

Balet Národního divadla v sezoně 2021-2022 - Dance Lab.

Posty prvních sólistů i nováčci

Balet 2021/22

Do 139. sezony Národního divadla vstupuje baletní soubor jako těleso tvořené dvaaosmdesáti tanečníky sedmnácti národností. Na nejvyšších postech prvních sólistů je osm oblíbených jmen: Nikola Márová, Alina Nanu, Miho Ogimoto, Ayaka FujiiGiovanni Rotolo, Adam Zvonař, Federico Ievoli a Patrik Holeček.  

A nováčci?  

Dámy posílila Júlia Martí-Gasull, nastupující elévkou je Markéta Vomáčková. Pánskou sekci obohacuje Elias Frantziskonis, který již u nás působil, a dva noví tanečníci Erivan Garioli a  Marco Piraino. V Baletu ND vítáme také nového korepetitora Giovanniho Curreliho a věříme, že optimistická naděje Márcii Haydée nás bude provázet i touto sezonou, na kterou se soubor těší – jako nikdy předtím…
Márcia Haydée, jejíž Spící krasavicí v premiérovém uvedení jsme slavnostně zahájili sezonu 2021/2022, prohlásila: „Každé ráno, když se vzbudím, si řeknu, že to nejlepší teprve přijde. A opravdu tomu věřím.“ 
Márcii je osmdesát čtyři let a její optimismus je prostě okouzlující. 

Prostor pro zatím skryté talenty 

Dance Lab  

Balet Národního divadla dává prostor mladým talentům cíleně a dlouhodobě. Proto také pravidelně zařazujeme do programové nabídky výjimečný večer: Dance Lab. Je to příležitost pro tanečníky Baletu ND realizovat se v tvůrčím prostoru… Platforma má pomoci najít nové choreografické naděje, podchytit skryté talenty.

Zatím nad svými kreacemi přemýšlí: Frazer Roach, John Powers, Abigail Bushnell, Basil Schwerzmann, Rebecca Mabin, Matěj Šust a Marco Accardi.

Na výsledky laboratoře se můžete přijít podívat 19. listopadu 2021 na Novou scénu. 

Sdílet na sociálních sítích