Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Puppet, Nikola Márová a Danilo Lo Monaco, foto: S. GherciPuppet, Nikola Márová a Danilo Lo Monaco, foto: S. Gherci
Balet

Puppet

Světová premiéra choreografie Puppet on-line na YouTube: čtvrtek 18. března 2021 v 19.00. Ke zhlédnutí do středy 24. března 24.00

Online
Online
Premiérový titul

Základní informace

Kde hrajeme

Online

Přibližná délka představení

30 minut, bez přestávky

Premiéra

18. březen 2021

Puppet
Záznam světové premiéry choreografie
Puppet
Světová premiéra choreografie Puppet on-line na YouTube kanále Baletu ND: čtvrtek 18. března 2021.

I v sezoně 2020/2021 se Baletu ND daří podněcovat kreativní energii a hledat nové umělecké impulsy. K nim rozhodně patří světová premiéra, za kterou stojí choreograf Douglas Lee. Současnost nás učí novým věcem a přístupům. O to více si vážíme každého okamžiku, kdy můžeme svobodně tvořit a přispět tak k budování vlídnějšího prostředí…

Účinkující

  • 2023-2024
  • 2024-2025

O inscenaci

„Můj balet se jmenuje Puppet (Loutka). Velmi rád využívám pružnosti lidského těla, abych vytvořil krásu, nicméně myšlenka loutkohry naznačuje použití vnější síly, která tanečníkem pohybuje a ohýbá jej mnohdy až do nepřirozených úhlů. To vše na sále zkoumám. Symbolické postavy jako loutka probouzejí v lidech tvořivost a fantazii. Je to stejná energie, která diváky táhne do divadla na balet.“ Douglas Lee

Angličan Douglas Lee pracoval se souborem Baletu ND již od srpna 2020. Tanečníci se naučili cvičit v rouškách, dezinfikovat si ruce, rozdělovat se na malé uzavřené skupinky, docházet na testy, chránit sebe i druhé, sledovat své zdraví a být příkladem, že covidová doba nezničí umění, živé divadlo. V listopadu 2020 svou choreografii dokončil a hotové dílo se podařilo zaznamenat. Choreografie Puppet v budoucnu bude součástí inscenace Phoenix, která obohatí repertoár Baletu ND (spolu s choreografiemi Prelude und Liebestod Cayetana Sota a Dos soles solos Alejandra Cerruda).

Ve čtvrtek 18. března v 19.00 uvedeme světovou on-line premiéru choreografie PUPPET na YouTube kanále Baletu ND. Záznam choreografie zde bude ke zhlédnutí do 24. března 2021.

Douglas Lee je britský nezávislý choreograf. Jeho díla uvedly v premiéře Stuttgartský balet, Norský národní balet, New York City Ballet, Nederlands Dans Theater a další soubory. Jeho opus Snow Was Falling pro Perm Opera Ballet získal prestižní Zlatou masku za nejlepší choreografii roku 2016. Jeho tvorba není neznámá ani v Praze, v rámci listopadového Sametového gala 2019 ve Stavovském divadle byla uvedena choreografie Mask Duet.

PUPPET

Choreografie: Douglas Lee
Scéna, kostýmy, světelný design: Douglas Lee
Technická adaptace světelného designu: Daniel Tesař
Baletní mistr: Jiří Kodym
Hudba: Nicolas Sávva (Awakener, The Tower),  David Skidmore (Take Anything You Want, Triptan, Torched & Wrecked)
Hudební nahrávka: HAMU Percussion Ensemble (Awakener, The Tower), Third Coast Percussion (Take Anything You Want, Triptan, Torched & Wrecked)

foto: Martin Divíšek, Serghei Gherciu

Foto a video galerie

Záznam světové premiéry choreografie Puppet

Sdílet na sociálních sítích