Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Douglas Lee

Biografie

Britský choreograf, tanečník a dlouholetý sólista Stuttgartského baletu, držitel prestižního ruského ocenění Zlatá maska za nejlepší choreografii roku 2016. Vlastní díla tvoří již od roku 1999, spolupracoval s řadou baletních těles v Evropě a Severní Americe. Pohybový slovník Douglase Leeho je znám svou výraznou estetikou, jež klade důraz na fyzické schopnosti tanečníků a žene je až do krajnosti.  

Douglas Lee se narodil v Londýně, kde také získal základy baletního vzdělání na Arts Educational Schools. Poté obdržel stipendium na Royal Ballet School, kterou absolvoval v roce 1996 (získal cenu Alicie Markové). Stal se členem Stuttgartského baletu, v roce 2002 zde byl jmenován prvním sólistou. Stuttgartská opera poprvé uvedla jeho kreace Aubade a Lachrymal.

V březnu 2011 měla premiéru jeho desátá choreografie pro Stuttgartský balet nazvaná Miniatury. Po tvůrčím úspěchu ve Stuttgartu se Douglas Lee rozhodl pro dráhu svobodného umělce a začal jako choreograf působit po celém světě. Do Stuttgartu se vrátil a vytvořil pro soubor díla Aria a Arcadia a také jeho další choreografii Lifecasting na hudbu Steva Reicha, jež vznikla pro New York City Ballet a časopis Time Out NY ji označil za jedno z nejlepších představení roku 2009, se dostala na repertoár Stuttgartského baletu.

Lee pracoval rovněž pro Norský národní balet, Vlámský královský balet, Augsburský balet, Dortmundský balet, Mohučský balet, Řecký národní balet, Ballet du Rhin či Tulsa Ballet. V roce 2016 získala jeho kreace Snow Was Falling pro Divadlo opery a baletu v ruském Permu prestižní Zlatou masku za nejlepší choreografii. Douglas Lee vytvořil Legion pro Nizozemské taneční divadlo 2, Playground pro Atlantský balet a tři nová díla pro Curyšský balet. K jeho zatím posledním choreografiím patří Earthlings pro Les Grands Ballets Canadiens v Montrealu, nová adaptace Petrušky na hudbu Igora Stravinského pro Nürnberský balet a kritiky oceněná Naiad pro Stuttgartský balet.