Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Švanda dudákŠvanda dudák
Opera

Švanda dudák

Jaromír Weinberger

Když se dají dohromady dudák a loupežník z českých krajů...

Národní divadlo
Rok české hudby
Musica non grata
Anglické titulky

Základní informace

Kde hrajeme

Národní divadlo

Přibližná délka představení

2 hodiny 45 minut, 2 přestávky (20 minut)

Nastudování

v češtině, české, anglické titulky

Premiéra

6. říjen 2022

Zahrajte si „pekelný mariáš" nebo oblíbenou karetní hru „prší“ s originálními hracími kartami k inscenaci Švanda dudák.

Fantastická i docela skutečná lidová opera Jaromíra Weinbergera sbírá ovace na mnoha evropských scénách a v překladu a úpravě Maxe Broda se Švanda dudák dostal roku 1931 dokonce až na jeviště Metropolitní opery v New Yorku.

Přehrajte si
podcast

Účinkující

  • 2023-2024
  • 2024-2025

Tvůrci

Režie a světelný design
Vladimír Morávek
Choreografie
Lucie Mertová
Sbormistr
Pavel Vaněk
Dramaturgie
Ondřej Hučín

O inscenaci

Sbor Národního divadla
Orchestr Národního divadla
Balet Opery Národního divadla
Žáci Baletní školy Olgy Kyndlové

„Čechové, Němcové, světe – přistupte! Dávat se totiž bude pohádka o dvou dějstvích a pěti obrazech na slova Miloše Kareše a v úpravě Maxe Broda. A o čem bude? O lípách v květu. O Královnách Temnoty, které nevyklenou, co zatoužily vyklenout. O loupežnících, kteří nadělají spoustu dobra. O Čertu, který prohraje v mariáši. Dorotka je totiž zde. A Švanda umí neuvěřitelné věci – s tím svým inštrumentem. Ať žije český dudák! Ať žije Dorotka! Koně, zbrojnoši, muži s kosou, polívka na oběd, orloj ukradený ďáblu, kočáry, bryčky, zvony všech ladění, hromy, blesky, hrozivé zjevy, netopýři a pekelný mariáš. Na konec pak všichni křičí: Sláva!“ Takto už nyní zve režisér Vladimír Morávek publikum všech generací a zvláště pak děti a jejich rodiče k návštěvě nevšedního představení opery Švanda dudák od českého (a později také amerického) skladatele Jaromíra Weinbergera. Ten patří – vedle pánů Smetany, Dvořáka, Janáčka a Martinů – k těm několika šťastným našincům, jejichž operní dílo slavilo úspěch nejen doma, ale i ve světě. V polovině 20. let minulého století, tedy v době první československé republiky, napsal spolu s humoristou Milošem Karešem volné pokračování proslulé Tylovy národní báchorky Strakonický dudák. Švanda se oženil se svou Dorotkou, ale doma moc nemá stání. A tak když mu loupežník Babinský vymaluje, co je ve světě čeká...

Následuje opravdu bláznivá historie, něco na způsob operního komiksu, který nás provede veselými i dosti horkými chvilkami dudáka Švandy a jeho loupežnického kumpána. I když se zdá, že je s našimi hrdiny už docela amen, vždycky nakonec zvítězí klenoty naší národní povahy – vychytralost a láska k hudbě.

Fantastická i docela skutečná lidová opera Jaromíra Weinbergera sbírá ovace na mnoha evropských scénách a v překladu a úpravě Maxe Broda (mimo jiné přítele a spolupracovníka Franze Kafky a Leoše Janáčka) se Švanda dudák dostal roku 1931 dokonce až na jeviště Metropolitní opery v New Yorku.

Inscenaci uvádíme v rámci cyklu Musica non grata. Projekt Musica non grata oživuje umělecký odkaz skladatelek a skladatelů důležitých pro hudební život meziválečného Československa, kteří byli pronásledováni nacionálním socialismem či jiným způsobem perzekvováni z důvodů náboženských, rasových, politických nebo genderových. Mezinárodní hudební a kulturní projekt České republiky a Německa, iniciovaný a organizovaný Národním divadlem a finančně podporovaný Velvyslanectvím Spolkové republiky Německo. Více na webu ND a stránce projektu.  

UPOZORNĚNÍ: V představení jsou použity ohňové efekty a zazní výstřely.
Vhodné pro publikum od 10 let.

 

Podcasty

K jádru věci: ŠVANDA DUDÁK
K jádru věci: ŠVANDA DUDÁK
00:0043:13

Foto a video galerie

Sdílet na sociálních sítích

Z našeho e-shopu

Detail zboží

Plakát Švanda dudák

plakát k inscenaci Švanda dudák

119 Kč

Poslední kus skladem

Praktické informace

Kde si koupit vstupenky

Národní divadlo prodává vstupenky až na 6 měsíců dopředu. V současné době je možné zakoupit vstupenky na představení Činohry, Baletu, Opery a Laterny magiky konaná v měsících březen–srpen 2024.

Při koupi online je možné získat e-vstupenku. Papírové vstupenky si můžete vyzvednout v pokladnách Národního divadla.

Parkování u ND

Při návštěvě Národního divadla a Nové scény je možné využít podzemní parking ND (parkoviště pod Provozní budovou Národního divadla - vjezd z ulice  Ostrovní).

Ceník a provozní řád

Co si vzít na sebe?

Divák by měl svým zevnějškem a chováním respektovat společenské zvyklosti při návštěvě divadelního představení.

Občerstvení a šatna v Národním divadle

Vyhněte se frontě a rezervujte si občerstvení na přestávku. 
Rezervujte si občerstvení po příchodu do divadla na baru, který vám nejvíce vyhovuje. Objednávka na vás bude čekat s vaší jmenovkou. Platit můžete hotově nebo kartou.

Pro návštěvníky historické budovy Národního divadla přináší Mastercard řadu výhod:
přednostní vstup a šatnu Mastercard Fast Track a exkluzivní zážitky k nezaplacení. Vyberte si z aktuální nabídky zde


Nápojový lístek (PDF, 60 kB)