Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Faust - hlavní vizuálFaust - hlavní vizuál
Činohra

Faust – seriál

Johann Wolfgang Goethe

Sedmidílný seriál ke zhlédnutí od 26. července online na YouTube Činohry a webu Národního divadla

Online
Online
Zdarma

Základní informace

Kde hrajeme

Online

Nastudování

v češtině

Premiéra

26. červenec 2022

 

Celý seriál můžete postupně sledovat také na YouTube Činohry.

Z touhy po zachycení nezachytitelného vznikl seriál Faust... Nový díl každé úterý a čtvrtek večer na YouTube Činohry a webu Národního divadla!

Účinkující

  • 2023-2024
  • 2024-2025

V okamžiku, kdy jsme natočili celou inscenaci, která se na jevišti Stavovského divadla hrála od roku 2018 do roku 2021, jsme se ocitli tváří v tvář tři hodiny trvajícímu filmu. Půjdeme cestou experimentální dlouhometrážní kinematografie, nebo vyjdeme vstříc netflixovému rytmu postpandemické doby? Rozhodli jsme se pro to druhé a přinášíme našim fanouškům i zcela nečekaným nováčkům Fausta „rozsekaného“ do sedmidílného seriálu. 

Těšte se na každou další část tohoto divadelního opusu, který zpracovává zlomek opusu literárního, dívejte se s námi po kouscích na cestu do pekel, na níž se vydá jeden namyšlený chlápek, co se sice upsal ďáblu, ale nakonec ho k sobě stejně vzal Bůh, a nebo si to dejte (jako seriál na Netflixu) všechno pěkně naráz!

Od 26. července 2022 každé úterý a čtvrtek zde a na našem YouTube!

 

FAUST –⁠ divadelní seriál

ČÁST I

Mefisto už má práce s lidmi dost a chce změnit povolání, Bůh ho ale vyzve k sázce o duši Fausta, v nějž Bůh vkládá nepochopitelné naděje. Mefisto přijímá. Faust se právě chystá spáchat sebevraždu, když tu komínem přichází Mefisto a nabízí mu své služby. Faust se mu poněkud teatrálně upíše, opouští své žáky a nohsledy a vydává se s Mefistem na první zastávku své cesty za lepším příštím. Mefisto ho zavede za Čarodějnicí, kde Faust požije kouzelný lektvar, aby se mohl vydat na cestu peklem...

ČÁST II

Faust prošel viditelnou proměnou. Navzdory tomu, že toužil po duchovním růstu a lásce, vydává se cestou chtíče. Náhodou se potkává s mladičkou Markétkou, kterou se pokouší poněkud neobratně svést. Mefisto mu přichází na pomoc a Faust dosahuje svého. Naplno vidíme Mefistovu prohnilost, ale Faust k ní zůstává slepý. Ne tak Markétka, která ovšem za svou citlivost zaplatí cenu nejvyšší.

ČÁST III

Po hříchu by měla přijít morální kocovina, ale Faust už je na scestí. Dostává se do říše zkrachovalého Císaře, floutka, kterého flámování baví víc než vládnutí. Faust mu, za vydatné pomoci Mefista, ukáže cestu z nouze: dá vzniknout papírovým penězům, a tak se navždy zapisuje do dějin finančnictví. Zároveň vidíme temné stránky jeho nevyzpytatelné povahy. Pýcha ho dovede až ke slibu přivést Císaři Helenu Trojskou z podsvětí, do níž se ovšem nešťastnou náhodou zamiluje. Mefistovy námitky nevyslyší. Setkání s Helenou končí havárií.

ČÁST IV

Zraněný Faust se vrací domů, ale neví o sobě. Zjišťujeme, že jeho někdejší pracovnu obsadil jeho napodobitel Wagner, který se pokouší vytvořit umělého člověka. To se pod vedením Mefistofela a Čarodějnice samozřejmě snadno podaří, ale Wagner zůstává opuštěn a jeho objev nedoceněn. Hlavní roli právě přebírá nově stvořený Homunkulus, který nás odvádí do antiky, tentokrát ke zrodu divadla a stvoření světa. Ukáže se, že to i ono mu přinese tragickou smrt.

ČÁST V

V retrospektivě vidíme ideální vztah Fausta a Heleny Trojské. Naplněný milostný život však nemá dobrý konec, jejich syn tragicky umírá a Helena Fausta opouští. Faust nedokáže vzpomínku unést a vypadá to, že s Mefistofelem končí. Ten to nemůže dopustit a zahraje na další Faustovu temnou strunu – dobyvačnost. Oba se připojují k nám známému Císaři a vyhrají za něj beznadějnou bitvu. Temné síly, které při tom využijí, nápadně připomínají hrozby dnešních válek. Do děje opět zasahuje Mefistofelův komplic – Čarodějnice. Císař sice formálně vítězí, ale stává se Faustovým vazalem.

ČÁST VI

Situace se zásadně komplikuje. Faust vidí, jak by mohlo vypadat jeho stáří, kdyby se stal správným člověkem. Místo toho, aby si uvědomil svoji chybu, pokračuje v dobyvačných eskapádách a chce definitivně vyrvat pevninu moři. Zabíjí stařečka a stařenku a stává se tak na sklonku života diktátorem, aniž by nahlédl svoji chybu. Oběti jeho výbojů jsou nezměrné a na konci s ním zůstává jen Mefistofeles. Lítost už nic nespraví a po setkání se Starostí Faust oslepne a v zápětí zemře. Mefistofeles při něm pevně stojí, ale nevede ho pieta nebo ryzí cit. Faust je uložen do hrobu.

ČÁST VII

Vítěz sázky Mefisto právem čeká na svoji odměnu – Faustovu duši. Bůh ovšem mimo všechna pravidla zasahuje do situace a komplikuje ji. Sestupující Marie, které reprezentují věčné ženství, pozvedají Fausta k sobě a Mefisto je zrazen. Zdá se ovšem, že na obzoru se objevuje další objekt zájmu a Mefisto nemusí ztrácet naději. Lidé budou vždycky chtít překročit sami sebe a přiblížit se Bohu…

Foto a video galerie

Sdílet na sociálních sítích