Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Alan Sýs

Biografie

Narozen v Československu: v Liberci v dubnu roku 1992. V září 2023 absolvoval magisterské studium na Katedře střihové skladby na FAMU, kde v současnosti pokračuje na programu Učitelství filmové a audiovizuální výchovy.

Na divadelním formátu live-cinema se podílel v inscenacích Kosmos (2019, Činohra Národního divadla, režie Ivan Buraj), Sněhurka is not dead (2021, divadlo Minor, režie Jakub Vašíček) a nyní Mefisto (2024, Činohra Národního divadla, režie Marián Amsler).

Jako střihač pracoval na celovečerním filmu Kdyby radši hořelo (2022, režie Adam Koloman Rybanský), který měl premiéru na Berlinale nebo na celovečerním dokumentu BLIX NOT BOMBS (2023, režie Greta Stocklassa) nominovaném na Českého lva. Jeho režijní počin Chtěl bych najít komfort v jakýkoliv situaci (2022) byl nominován na Cenu Pavla Kouteckého. Od roku 2020 působí jako dramaturg FIFELI (Filmového festivalu Litoměřice) a je spoluautorem sborníku Česká škola střihové skladby (2023, NAMU).

Je žonglérem, nepoučitelným altruistou a profesionálním hráčem stolního tenisu.