Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Laterna magika

Duben 2021

Laterna for Camera: New Normal

Laterna magika natáčí poprvé taneční film, tedy film v žánru „dance for camera“.  

Podtitul New Normal naznačuje, kolem jakého aktuálního tématu se naše tvorba točí, a to doslova. New Normal je sociologický pojem popisující stav, ve kterém se společnost nebo jednotlivec ustálí po prodělané krizi a který definuje zásadní proměna způsobu, jímž dané společenství nebo jednotlivec fungovalo v minulosti. Je jisté, že nás současná krize proměňuje, ale s jakým výsledkem, to záleží jen na nás, protože z jednotlivců se formuje celá společnost. 

Náš taneční film by měl být poselstvím naděje, dárkem jak tanečníkům, tak divákům, kterým jej zpřístupníme online ještě do konce sezony. Účinkovat v něm bude téměř celý soubor Laterny magiky a sestavili jsme tvůrčí tým, který bude jistě sympatický i vám.  

Režie se ujal Jakub Jahn: možná, že si vzpomenete na jeho umělecký dokument, téměř filmovou báseň A Living Space věnující se Robertu Wilsonovi a jeho svéráznému uměleckému centru Watermill. U nás byl uveden na Festivalu tanečních filmů v kině Světozor. Choreografkou našeho dance for camera filmu je Nataša Novotná. Marek Cpin se přidal jako kostýmní výtvarník a scénograf a Karel „Karlos“ Šimek jako světelný designér. Hudbu vytvořil na míru scénám a náladám Prokop Korb a ve filmu vystoupí také mladičká písničkářka Amelie Siba. Dramaturgickou asistenci poskytla Jana Návratová, ředitelka pražského Festivalu tanečních filmů.

Tanečníci oživí prostory Nové scény ND od suterénu přes zákulisí, prostory, které jindy bují životem, ale teď jsou už dlouho vylidněné, až po foyer. Nová scéna nabízí z architektonického hlediska mnoho možností, jak zacházet s prostorem, nacházet v něm překvapivé úhly a vytvářet iluze.
Nechte se překvapit a těšte se!
 

Nová scéna

Sdílet na sociálních sítích