Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Činohra

VYTÍRÁNÍ - prostorová haiku pro libovolný počet herců

Petr Vančura
Stavovské divadlo

Základní informace

Kde hrajeme

Stavovské divadlo

Premiéra

23. duben 2022

První část třídílného projektu DOMOVSKÁ SCÉNA, který se bude zabývat nejbytostnější podstatou herectví.

Účinkující

  • 2023-2024
  • 2024-2025

Tvůrci

Koncept a režie
Petr Vančura
Výtvarná spolupráce
Kateřina Jirmanová Soukupová
Pohybová spolupráce
Zuzana Sýkorová

Herci, neschováni za roli, vstupují na jeviště jinak, než jsou zvyklí, a aniž by cokoliv předstírali, proměňují jej téměř tak, jak jsou zvyklí. Akce prostá jiných významů, metafor a symbolů. Akt péče a pokory. Holý fakt zde má rozměr universa… 

Domovská scéna

Třídílný projekt Petra Vančura, který se bude zabývat nejbytostnější podstatou herectví...

V důsledku nekonečného přemýšlení nad tím, co znamená být herec uprostřed doby pozbývající veškerých jistot, uvažuji nad tím, kolem čeho se utváří má potřeba hrát. Je divadlo domovem této potřeby? Pečuji o tento příbytek dostatečně? A není náhodou ta potřeba jen souhrn hodnot, které žádnou hmotnou formu, žádný příbytek, nepotřebují? Nechci krásné otázky zabít jednoduchými řešeními – toužím po dialogu, po poezii, po tichém zamyšlení. Věřím, že kultura je doma všude tam, kde bydlí ochota k těmto třem prostým věcem, a věřím, že nikdy nebudu bez domova, budu-li blízko jejich hodnotám.   – Petr Vančura

Herec toužící po dialogu

Jeden herec v malém domku na piazzetě Národního divadla, uprostřed chrámů dramat. Domek vyrůstá z prosté touhy povídat si s lidmi. Osekat divadlo k jeho základům, kterými je dialog, stavební materiál každého vztahu. Najít odvahu k obyčejnosti. Kdo je můj divák? Kdo jste vy? Kde je dialog doma?

  • Premiérové uvedení 10. května v 19:00
  • Dále 11.–14. května 17:00–21:00 na náměstí Václava Havla / piazzetě Národního divadla
BezDomovská scéna

Performativní zamyšlení nad strachem ze ztráty jistot. Alejandro Jodorowsky vyzývá čelit vlastním strachům tak, že se jim vystavíme. Přijímám tuto výzvu a vzdávám se na chvíli své domovské scény. Stávám se divadelním bezdomovcem, protože když chcete něco najít, musíte to nejdřív ztratit.

  • 4. a 9. června od 18:30 před Stavovským divadlem a s videoinstalací ve foyer

Sdílet na sociálních sítích

Praktické informace

Kde si koupit vstupenky

Národní divadlo prodává vstupenky až na 6 měsíců dopředu. V současné době je možné zakoupit vstupenky na představení Činohry, Baletu, Opery a Laterny magiky konaná v měsících duben–září 2024.

Při koupi online je možné získat e-vstupenku. Papírové vstupenky si můžete vyzvednout v pokladnách Národního divadla.

Co si vzít na sebe?

Divák by měl svým zevnějškem a chováním respektovat společenské zvyklosti při návštěvě divadelního představení.

Parkování u Stavovského divadla

U Stavovského divadla bohužel není možnost parkování, ale využít lze hlídané parkoviště v obchodních domech Kotva (Revoluční 1/655, Praha 1) či Palladium (Na Poříčí 1079/3a, Praha 1).

Občerstvení ve Stavovském divadle

Vyhněte se frontě a rezervujte si občerstvení na přestávku. 
Rezervujte si občerstvení po příchodu do divadla na baru, který vám nejvíce vyhovuje. Objednávka na vás bude čekat s vaší jmenovkou. Platit můžete hotově nebo kartou. 

Nápojový lístek (PDF, 60 kB)