Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Plameny Plameny
Opera

Plameny

Erwin Schulhoff

Opera Plameny je nominovaná na cenu International Opera Award v kategorii znovuobjevená díla.


Nesmrtelnost jako trest? Don Juan tentokrát v roli Ahasvera.

Státní opera
Musica non grata
Anglické titulky

Základní informace

Kde hrajeme

Státní opera

Přibližná délka představení

2 hodiny 25 minut, 1 přestávka (20 minut)

Nastudování

v češtině, české, anglické titulky

Premiéra

12. červen 2022

Inscenaci nastudoval slavný španělský režisér Calixto Bieito, držitel mnoha prestižních mezinárodních ocenění, a dirigent Jiří Rožeň.

Donjuanovský příběh, notoricky známý díky geniálnímu zpracování W. A. Mozartem, je v opeře Erwina Schulhoffa zpracován jinak: Don Juan je za své hříchy potrestán tím, že nemůže zemřít; místo vysvobození v smrti jej čeká věčné utrpení. Tento moderní „Don Juan ve fraku“, přesycený všemi požitky a radostmi života, usilovně hledá duši – ale nalézá pokaždé smyslnost a rozkoš. Když ho odmítne i poslední milenka – ženou symbolizovaná Smrt – chce se zabít, ale marně, žije dál …

Účinkující

  • 2023-2024
  • 2024-2025

O inscenaci

Sbor Státní opery
Orchestr Státní opery
Spoluúčinkuje Balet Opery Národního divadla pod vedením Jiřího Hejny

V multinárodnostní a multikulturní Praze prvních desetiletí 20. století docházelo nejednou k oboustranně inspirativní spolupráci českých a německých umělců. Tak se prostřednictvím pražského německy píšího spisovatele a překladatele Maxe Broda dozvěděl další pražský rodák, skladatel Erwin Schulhoff, o operním libretu českého literáta Karla Josefa Beneše. K. J. Beneše mezinárodní úspěch jako autora psychologických románů Uloupený život a Kouzelný dům, několikrát zfilmovaných doma i v zahraničí, teprve čekal, nicméně jeho netradiční pojetí známého příběhu Dona Juana Schulhoffa velmi zaujalo. Schulhoff byl v té době ovlivněn pozdním impresionismem a expresionismem, okouzlen byl ale také tak jako mnozí jiní autoři jazzem a rád se pouštěl do experimentování. To vše se promítlo i do jeho jediné opery Plameny (doplňme: plameny lásky a smrti) na rozhraní opery, pantomimy a symfonické básně, která zazněla v premiéře 27. 1. 1932 v Brně a pak na celá desetiletí zmizela v propadlišti operních dějin. Další provedení v německém překladu Maxe Broda pod názvem Flammen se uskutečnilo až 16. 4. 1994 koncertně v Berlíně a téhož roku vyšla opera s německým textem tiskem v nakladatelství Schott. Ve Státní opeře budou Plameny uvedeny s původním českým textem K. J. Beneše.

V době vzniku opery Plameny její tvůrci netušili, že je čeká podobný životní osud: Beneš byl pro svou účast v protinacistickém odboji odsouzen k trestu smrti, který byl posléze změněn na vězení (1941–1945), Schulhoff se konce války nedožil; jako „nežádoucí“ (židovský) umělec byl deportován do koncentračního tábora Wülzburg v Bavorsku, kde 18. 8. 1942 zemřel na tuberkulózu.

Vhodné pro publikum od 15 let.

Inscenaci uvádíme v rámci cyklu Musica non grata.

Projekt Musica non grata oživuje umělecký odkaz skladatelek a skladatelů důležitých pro hudební život meziválečného Československa, kteří byli pronásledováni nacionálním socialismem či jiným způsobem perzekvováni z důvodů náboženských, rasových, politických nebo genderových. Mezinárodní hudební a kulturní projekt České republiky a Německa, iniciovaný a organizovaný Národním divadlem a finančně podporovaný Velvyslanectvím Spolkové republiky Německo.
Více na webu ND a stránce projektu

Foto a video galerie

Sdílet na sociálních sítích

Mohlo by vás zajímat

Praktické informace

Kde si koupit vstupenky

Národní divadlo prodává vstupenky až na 6 měsíců dopředu. V současné době je možné zakoupit vstupenky na představení Činohry, Baletu, Opery a Laterny magiky konaná v měsících březen–srpen 2024.

Při koupi online je možné získat e-vstupenku. Papírové vstupenky si můžete vyzvednout v pokladnách Národního divadla.

Co si vzít na sebe?

Divák by měl svým zevnějškem a chováním respektovat společenské zvyklosti při návštěvě divadelního představení.

Parkování u Státní opery

Při návštěvě Státní opery můžete sjet ulicí Wilsonova z levého pruhu těsně před budovou do nadzemních garáží Parking Centrum, cena za parkování činí 40 Kč za hodinu.

Občerstvení ve Státní opeře

Vyhněte se frontě a rezervujte si občerstvení na přestávku. 
Rezervujte si občerstvení po příchodu do divadla na baru, který vám nejvíce vyhovuje. Objednávka na vás bude čekat s vaší jmenovkou. Platit můžete hotově nebo kartou.

Nápojový lístek (PDF, 60 kB)