Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Laterna magika

Říjen 2022

Snový LUNAtic  

Jedna performerka a tepající zdi kostela svaté Kateřiny Alexandrijské v Kateřinské zahradě na Karlově náměstí v koncepci režisérky MIŘENKY ČECHOVÉ a vizuálního umělce ERIKA BARTOŠE na Signal Festivalu.   

Každý rok se z ulic Prahy stane jedna velká galerie současného digitálního umění, v níž mohou návštěvníci zažít místa, která dobře znají, oživená videomappingem, digitálními a audiovizuálními instalacemi mezinárodních umělců. Letos to bude po desáté, kdy nám tento nevšední zážitek nabídne Signal Festival, a to 13.–16. října.  

Laterna magika letos navázala s festivalem spolupráci. V koncepci režisérky Miřenky Čechové a vizuálního umělce Erika Bartoše připravila Laterna magika divadelně-taneční performanci LUNAtic, která se odehraje v Kateřinské zahradě na Karlově náměstí.  

Duševní svět umělce je zahradou temných i prosvětlených zákoutí, útočištěm imaginace, klidným spočinutím i bující změtí fantaskních obrazců. Hranice mezi všední realitou a vzrušujícím iracionálnem je stejně tenká jako hranice mezi „prorokem“ a „šílencem“.  

Autoři inscenace se inspirovali v poezii francouzské básnířky Joyce Mansourové a české surrealistické básnířky Jany (Honzy) Krejcarové. Vyzývají diváky k prozkoumání vnitřního světa umělkyně, v jejímž díle se zračí čirá genialita, stejně jako nekonečná temnota.  

„Bohatství vnitřní imaginace jako útěk od tíživé reality je v naší inscenaci téma, které se stalo výchozím bodem našeho uvažování o prostoru Kateřinské zahrady. Ti, kteří byli často nazýváni ‚šílenci‘, však byli nositelé jiné moudrosti, nezapadající do našich nastavených systémů. Dotýkání se hraničních stavů mysli je obsaženo v tvořivosti géniů. Jaký je však ženský tvar od slova génius? Génia? Kde jsou ony geniální ženy, spisovatelky, skladatelky, básnířky, o nichž jsme se ve školách neučili? Nebo spíše, kde byly drženy, schovávány, odkud jakoby navzdory všemu povstaly?"     

Miřenka Čechová  

Jak tenká je hranice mezi skutečným a fiktivním? Co vidí umělci v okamžiku tvorby a do jakých paralelních světů se uchylují? Co ještě je světem imaginace a co se již přelévá do naší žité, fyzické reality? Jak vypadá zápas umělkyně s vlastním dílem? Otázky nikdy neustávají.  

„Kreativní spolupráce a kombinace různých uměleckých žánrů jsou důležitou součástí koncepce Laterny magiky. Jsem velmi rád, že se podařila navázat spolupráce se Signal Festivalem, se kterým vnímám až sourozenecký vztah. Je to vůbec poprvé, co se na Signal Festivalu objevuje divadlo, a my máme radost, že je to právě Laterna magika. Jednou z vizí Laterny magiky je dostat divadlo do veřejného prostoru, přiblížit ho divákovi a zároveň rozvíjet oblast digitálního umění o divadelní jazyk,“

říká ke spolupráci umělecký šéf Laterny magiky Radim Vizváry.  

Přijďte zažít divadlo ve veřejném prostoru a projít si Prahu, která bude pulsovat současným uměním.  

foto: Archiv  

 

Markéta Faustová

Sdílet na sociálních sítích