Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Laterna magika, Rozhovory

Červen 2023

S Radimem Vizvárym o končící divadelní sezoně

Konec sezony se blíží, a tak přichází čas bilancovat. Zeptali jsme se uměleckého šéfa Laterny magiky na to, co považuje za největší úspěchy, výzvy a nezapomenutelné momenty posledních deseti měsíců.

Co považujete za největší úspěch Laterny magiky v této sezoně?

Na první místo bych si dovolil dát inscenaci Krajina těla. A to na základě neustále vyprodaných jednotlivých představení, která téměř pokaždé sklízí potlesk ve stoje. Druhý moment, který mě v souvislosti s touto otázkou napadá, je naše zahraniční cesta do Norska s další divácky velmi úspěšnou inscenací pro nejmenší, kterou je Batolaterna. Celkově jsme se, s nadsázkou řečeno, hezky rozjezdili i v rámci České republiky.

Laterna magika vytvořila nový a silný repertoár, který nabízí představení pro všechny generace, a to od batolat až po seniory. Podařilo se pokračovat v krásných projektech, jako je například Laterna for Camera nebo Signal Festival.

Radim Vizváry  Foto: D. Konečný

Návštěvnost představení Laterny magiky je momentálně přes 90 procent. Co si myslíte, že za tímto úspěchem stojí? Chtěl byste tuto laťku posunout výš?

Určitě za tím stojí proměna a pestrost repertoáru, multidisciplinarita, zajímavé tituly a spolupráce s vynikajícími umělci. Neoddiskutovatelnou složkou je i tým, který je v pozadí, mnohdy není vidět, ale bez něj by představení, která jsou tak úspěšná, nebyla. Dalším faktorem je vysoká umělecká úroveň, ať už díky špičkovým výkonům performerů nebo díky profesionálnímu nasazení inscenačních a technických složek.

Z provozních důvodů není možné mít návštěvnost 100 %, ale 98 % je krásné číslo, kterého by se mi líbilo dosáhnout. Nynějších 91 % beru jako ukazatel, že jdeme v Laterně magice dobrým směrem. V historických začátcích měla Laterna magika pověst vyprodaných představení a jsem rád, že se k tomu pomalu vracíme. Inspirujeme se tradicí a Laterně bychom rádi vrátili její věhlas.

Jaký byl v této sezoně nejnáročnější moment, se kterým jste se musel vypořádat?

Určitě to byla ztráta našeho tragicky zesnulého kolegy Romana Duška.

A co vás v průběhu sezony naopak těšilo?

Událostí, která tuto sezonu provázela a vlastně stále ještě provází, je oslava 65. výročí. Ta vyvrcholí na podzim Signal Festivalem a uvedením premiéry Valérie a týden divů. Už teď mohu prozradit, že projekt pro Signal Festival bude experiment, ve kterém budeme pracovat především s filmem, světelnou instalací, videomappingem a živými performery. Chceme reflektovat technologie principů Laterny magiky od historie až po současnost.

Valérie a týden divů je inscenace, která se skrze divadelní zpracování opírá o dialog filmu a scénických obrazů, hudby se světelnou kompozicí a propojuje básnické vidění s optikou Laterny magiky. Tvůrci, kteří pracují s dílem významného básníka Vítězslava Nezvala, se touto inscenací chtějí vrátit k tradičním principům a kořenům Laterny magiky, kde je film v dialogu s jevištní akcí.

Jaké máte plány na léto a jak se těšíte na novou sezonu?

V létě bych chtěl odpočívat. Čeká mě každoroční výlet na Mallorku a rád bych také stihl Island nebo Madeiru. Určitě budu věnovat čas rodině, přátelům a kamarádům, které jsem kvůli vytíženosti přes divadelní sezonu zanedbával. Budu tedy splácet časový dluh sobě i blízkým. Zároveň budu trochu i pracovat nebo hrát. Letos už po dvanácté připravuji festival Komedianti v ulicích v Táboře. Se svým Sólem se chystám na divadelní festival Theatrum Kuks, Roztoč Fest nebo zavítám i na Tel Aviv Dance festival.

Na novou sezonu se těším moc, nejen díky uvedení již zmiňované premiéry Valérie a týden divů, ale také kvůli druhému ročníku Laterna festu, který v sezoně 2023/2024 nabídne opravdu zvučná jména. Například australské duo Umbilical Brothers a v jednání jsme také s japonským souborem tance butó Sankai Juku.

Dita Táborová

Sdílet na sociálních sítích