Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Činohra

Červen 2021

Představení ve filmové podobě

Duchové jsou taky jenom lidi

Poslední premiérou Činohry v letošní sezoně se stane první české uvedení hry současné německé autorky Katji Brunnerové Duchové jsou taky jenom lidi. Dvakrát byla připravena k premiéře, dvakrát začal lockdown v předvečer jejího uvedení na jeviště. Následně se tvůrci rozhodli, že není nač čekat a že nemá-li se rozpadnout tvar, který pro diváky nachystali, je potřeba jej zachytit tak, jak byl připraven. A protože nebylo zjevné, jak dlouho uzavření divadel může trvat, inscenaci předělali do filmové podoby. Ovšem ne ledajaké!

Režisérka Kamila Polívková s Janem Bidlasem a Aloisem Švehlíkem, foto P. Neubert

Tvůrci přišli s ideou filmu natočeného na tři sta šedesátistupňovou kameru, která se otáčí kolem své osy a zachycuje prostor kolem sebe. Divák se tak ocitá uvnitř dění, jako by byl na jevišti spolu s postavami. Hra zachycuje důležité téma, které bylo zdůrazněno také děním uplynulého roku (byť jde v dramaturgii Činohry samozřejmě o náhodu, pandemii nikdo z nás nepředvídal): a sice jak žijí senioři v domovech důchodců. Jak těžký je život na konci dnů, kdy tělo se rozpadá, kdy už neposlouchá, ale duše zůstává svěží a dál si s sebou nese své neduhy, duhy, zranění a vzpomínky na krásné chvíle, jako by se staly včera? Film tyto otázky samozřejmě zachovává a možná je ještě podtrhuje. Jelikož je rozčleněn do několika kapitol, takže vlastně funguje jako jakýsi virtuální průvodce stářím, má každý divák možnost se v něm zastavit, vrátit se, hloubat nad nastolenými problémy a položenými otázkami opakovaně. V divadle to možné není. Tak toho využijte a podívejte se na jeden z vizuálně odvážných a důležitých kusů, jichž se Činohra v letošní sezoně dopustila.

Premiéra v průběhu června 2021 na inscenační stránce

Vladimír Javorský, foto P. Neubert

Podcast

Speciál: Divadlo mimo divadlo

00:00
25:55
redakce

Sdílet na sociálních sítích