Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Činohra

Květen 2022

Mnoho povyku pro nic? Všechno bude v nejlepší Itálii! 

Na činoherní repertoár přibude v květnu nová komedie Williama Shakespeara! Co ale se Shakespearem dnes? Máme s jeho tématy ještě vůbec něco společného? Zeptali jsme se na to Lucie Polišenské a Roberta Mikluše, představitelů jedné z ústředních mileneckých dvojic – Beatricie a Benedika, jejichž vzájemná nevraživost díky jedné léčce přeroste v nečekanou lásku. 

Co může současnému divákovi říci vztahová komedie z konce 16. století?  

Robert Mikluš: Jak která. Ale musíme si uvědomit, že tuhle napsal Wiliam Shakespeare! A to byl génius. Samotné zpracování je už na nás, ale materiál je léty prověřený. A vztahy. To je skvělé téma. Těším se! 

Lucie Polišenská: Podle mě je to komedie o lásce a o vztazích, a to je ve všech dobách stejné. Samozřejmě některé okolnosti už nejsou aktuální, ale snad se s tím popereme, aby si i dnes divák přišel na své. Ta hra se hraje několik set let, takže je to dostatečně prověřená látka. Doufám, že se nám podaří, aby to diváky bavilo a zároveň abychom toho Shakespeara úplně nezmasakrovali. 

A posouvá připravovaná inscenace téma milostných vztahů tak, aby více rezonovalo s dnešním stavem věcí? 

Robert Mikluš: Naším úkolem není něco posouvat, ale hrát postavy tak, aby to v divácích rezonovalo. Výkladem, stylem, ztvárněním. Neukazujeme muzejní exponát, ale výsledek práce týmu, který žije dnes. Nechme se překvapit. Všechno bude v nejlepší Itálii! 

Lucie Polišenská: Zatím jsme ve fázi zkoušení, kdy hledáme možnosti jak to dnes uchopit, aby to bavilo nás i diváky. Určitě z toho ale nemůžeme dělat skanzen. Musíme najít nějaký klíč a přiblížit Povyk současnému divákovi. Ale co si budeme povídat, láska je prostě mocná čarodějka v jakékoli době. Tak se na nás v květnu přijďte podívat, jestli se nám to povedlo. 

 

Nová tvůrčí dílna 

k inscenaci Mnoho povyku pro nic

Pokud se chystáte na novou inscenaci Mnoho povyku pro nic se studenty, spojte svou návštěvu s tvůrčí dílnou. Seznámí se v ní se základními hereckými metodami, naučí se jak pracovat s veršem na jevišti nebo jak na Shakespearovy hry nahlížet v současnosti. 

Tvůrčí dílna se koná před představením, bližší informace a rezervaci vám poskytne lektorka Zuzana Kráľová – z.kralova@narodni-divadlo.cz

Mnoho povyku pro nic (Návrhy kostýmů: Linda Boráros)

Sdílet na sociálních sítích