Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Činohra

Červenec 2021

Martina Preissová: Herečka na dovolené

Co dělá herečka na dovolené? To je otázka, kterou mi těsně před koncem sezony položila malá divačka, když jsem jí před divadlem podepisovala památník a bavila se při tom s její maminkou. Vlastně mě svým dotazem překvapila, protože jsem si myslela, že rozdíl mezi dovolenou herečky a třeba prodavačky knih není nijak propastný. Když jsem se pak ocitla na dovolené v malém přímořském městečku, pochopila jsem, jak moc se mýlím. Jezdíme sem každý rok, ale pouze tentokrát jsem se před dovolenou objevila ve dvou seriálech dvou nejmenovaných televizí… Ta tam byla anonymita divadelní herečky!

Proběhlo ukazování prstem, šeptání, pošťuchování, dohadování, kdo mě přijde poprosit o společnou fotku, a já byla nucena kličkovat, minimalizovat oční kontakt a být trochu stranou, abych si skutečně odpočala a věnovala se mým nejbližším.

I stalo se v tomto rozpoložení, že jdeme s oběma syny na procházku přístavem. Zastavíme se, prohlížíme si lodě a kluci se baví tím, že překládají jejich názvy. Já raději pozoruji středomořské posádky, a tak se všichni vlastně krásně bavíme. Najednou se vedle nás zastavuje rodina a velmi hlasitě se dohaduje o ceně vyjížďky k delfínům. Tiše jsem stála a doufala, že mlčet v tu chvíli budou i synové. Cítila jsem pohled dámy po mém boku, která náhle udělala krok dopředu, pro lepší úhel.

Moc jsem doufala, že bude taktní a před zbytkem své rodiny mě neprozradí. Opak byl pravdou. Hřbetem ruky bouchla do manžela a tak hlasitě, jak jen to šlo, vzkřikla: „DIVEJ! TA! Z TELEVIZE!“

Její partner se na mě podíval a pronesl laxně, ale taky halasně: „To není vona, tahle je taková drobounká.“

Úlevně jsem vydechla, nejen kvůli jeho hodnocení, které mě potěšilo, ale hlavně, že jsem to měla za sebou. Manželky však v takových chvílích bývají srdnatější, a tak ona dobrá žena vykročila mým směrem, zjevně v úmyslu ověřit si své podezření napřímo. Instinktivně jsem položila ruce synům na ramínka a dřív, než k nám lovkyně hereček na dovolené stihla přistoupit, vychrlila jsem ze sebe nahodilou sbírku italských slov. Italsky jsem se učila dávno a skončila u lekce „Na nádraží“, takže moje spontánní promluva by v překladu zněla nějak takto: „Jdeme, nakupování, jezení, halo, halo, je zakázáno kouřit, nástupiště číslo dvě.“

Na odražení lovkyně odpočívající herečky to však stačilo, stejně jako k údivu mých synů. Paní tam ještě dlouho postávala a bůhví, o čem přemýšlela. Zato já poznala odpověď na otázku: „Co dělá herečka na dovolené?“

Jak jsem nebyla na Lvech a jiné příhody

Martina Preissová

Další fejetony a povídky oblíbené herečky Národního divadla Martiny Preissové si můžete přečíst v knížce Jak jsem nebyla na Lvech a jiné příhody, kterou vydalo v květnu nakladatelství CPress. 

Martina Preissová

Sdílet na sociálních sítích