Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Foyer, Činohra

Září 2021

Činohra News (říjen 2021)

Divadlo, které překračuje hranice

Avignonské inspirace Jindřišky Dudziakové

V květnu jsem byla vybrána jako jedna ze dvanácti mladých divadelních profesionálů z celé Evropy, abych se účastnila červnového pětidenního programu European Theatre Academy 2021 v Avignonu. Program, probíhající během avignonského divadelního festivalu, pořádá European Theatre Convention, organizace propojující významná evropská divadla z více než 25 zemí. 

Národní divadlo je jejím členem teprve několik let, i proto mě velmi potěšilo, že ETC projevilo zájem o někoho z Čech. Součástí přihlášky byl koncept projektu, který uchazeč připravuje – na programu byly totiž i mentoringové „lekce“, workshopy a masterclass s osobnostmi současného evropského divadla. Bylo skvělé si moci o své připravované sólové inscenaci, se kterou jsem se přihlásila, popovídat s někým, o kom jste předtím jen četli ve festivalových katalozích. 

To nejlepší pro mě ovšem představovalo setkání s mými kolegy z Academy. Velmi mě inspirovali, s některými zůstáváme stále v kontaktu, a doufám, že v budoucnu se potkáme při nějaké mezinárodní spolupráci. Doporučila bych každému, kdo žehrá na náš malý český „divadelní rybníček“, aby vyjel do zahraničí a nechal se osvěžit a spravit si chuť přívalem skvělých věcí, které se dějí třeba jen kousek za našimi hranicemi. Avignonský festival je k tomu ideální příležitostí. European Theatre Academy je pak obrovská zkušenost pro každého, kdo touží po divadle, které překračuje hranice – kartografické i umělecké.  

Jindřiška Dudziaková

Dvojjazyčná ročenka Činohry potřetí

Ročenka 2021/2022

V letošní ročence Činohry nejen hledíme vpřed, ale také rekapitulujeme, co pro nás znamenala uplynulá sezona „bez divadla“. Shrnující text o aktivitě divadel v karanténním čase napsala kritička Barbora Etlíková, analytickou reportáž ze své cesty do Polska přináší Alena Zemančíková. V almanachu se také dočtete, co všechno jsme během sezony 2020/2021 pro své diváky (a dneska už i posluchače a čtenáře) připravili – podrobné články vám nejen napoví, kde naše projekty hledat, ale také proč jsme se vydali mimo divadlo a co to pro nás všechny může znamenat. Nechybí výhled do sezony této a dočíst se můžete také o naší provozní novince: tzv. blokovém hraní. 

Almanach je pro nás další cesta, jak s vámi komunikovat, jak vám přinést rozsáhlejší studie z širší perspektivy, a doufáme, že pro vás je to čtivé oživení našeho běžného programu. 

Graficky jej opět připravil Milan Nedvěd a těšit se můžete také na řadu fotografií ze zákulisí minulé „covidové“ sezony. Od října náš třetí almanach najdete na pokladnách ND a ve všech našich budovách a je vám k dispozici zdarma. 

 

Fotografka světového renomé a Kalendář Činohry ND

Libuše Jarcovjáková nafotila kalendář Činohry ND 2022

Vizuální kampaň Činohry pro sezonu 2021/22, stejně jako činoherní kalendář na rok 2022 připravila česká fotografka s mezinárodním renomé, držitelka ceny Osobnost české fotografie pro rok 2017, Libuše Jarcovjáková, autorkou konceptu pak je Lucie Černá a grafický design navrhla Markéta Kudláčová. 

Děsivé a strašidelné. Ale také malé, milé, útulné a něžné. Vždy však hlavně – plné emocí… to vše by se dalo říci o fotografiích Libuše Jarcovjákové, které vznikaly v útrobách našich divadelních budov těsně předtím, než přišel covid. Fotografka vyrůstala a stále žije v těsné blízkosti budovy Národního divadla a k divadlu měla vždy blízko nejenom bydlištěm. Tentokrát jej však nenavštívila hlavním vchodem, jako když přichází na představení, ale zadními dveřmi vedoucími do zákulisí, kostyméren, šaten a prostorů veřejnosti skrytým. Fotografie tedy zachycují atmosféru, příběhy minulé i budoucí, příběhy věcí i lidí skryté těm, kteří se do zákulisí nedostanou. 

 

Za oblečení umělců zasadíme stromy

Národní secoNDhand

Na letošním zahájení 139. sezony Národního divadla jsme na popud naší herečky Jindřišky Dudziakové opět uspořádali Národní secoNDhand neboli bazar oblečení umělců Národního divadla.  Navázali jsme tak na úspěšnou loňskou burzu a dokonce jsme ji, co se výtěžku týče, překonali – během letošního zahájení sezony na Střeleckém ostrově se totiž díky vám podařilo vybrat 15 300 Kč, které opět poputují organizaci Sázíme stromy

Díky výtěžku loňského bazaru jsme s touto organizací a dalšími dobrovolníky vysadili poblíž městské části Cholupice na Praze 12 nový sad plný ovocných stromů a keřů. Praha 12 se s tímto projektem přihlásila do soutěže Adapterra Awards, zaměřené na projekty podporující adaptaci na klimatické změny, a dostala se do finále mezi 22 nejlepších českých a rakouských projektů. Až do 15. října můžete na webu www.adapterraawards.cz hlasovat a podpořit tak dobrou věc, na níž jsme se společně podíleli.

Sdílet na sociálních sítích