Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Balet

Září 2021

Baletní legenda Márcia Haydée: To nejlepší je ještě před námi

Zázračné probuzení Spící krasavice a 106 tisíc zhlédnutí

Plných sedm dnů (29. dubna – 5. května) byl k dispozici na YouTube Baletu záznam inscenace Spící krasavice. Celkový počet zhlédnutí překročil 106 tisíc, z čehož máme velkou radost. Je to takový malý zázrak. Premiéru jsme začali chystat už na jaře 2020, prošli jsme si třemi vlnami pandemie, jednou souborovou karanténou, třemi postupně odsouvanými termíny premiéry, nastudovali jsme dílo s Orchestrem Státní opery, ale museli jej kvůli vládním opatřením uvést online s nahrávkou Santiago de Chile Philharmonic Orchestra.

S přestávkami tu s námi byla i čtyřiaosmdesátiletá Márcia Haydée, legenda a velká inspirace, která nás každý den utvrzovala v tom, že rozhodnutí žít i živit se uměním je nejen správné, ale i smysluplné. A také říkala: „Čekám, co mi život přinese. Vím, že to nejlepší je ještě přede mnou.“ Ať se každé ráno budíme se stejnou vírou!

Spící krasavice, foto Serghei Gherciu

Navíc: To nejlepší skutečně přijde … Naživo, s diváky v hledištích plánujeme uvést premiéru Spící krasavice již 16. září 2021. Bude to první baletní premiéra ve zrekonstruované divadelní budově Státní opery a bude to velká událost.

Spící krasavice, foto Serghei Gherciu

Kateřina Hanáčková

Sdílet na sociálních sítích