Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Balet

Únor 2023

420PEOPLE: Jak moc známe Máj? 

Všichni jsme jistě schopni rozpomenout si na první verše, zvolat „Hynku, Viléme, Jarmilo!“ Ale dál?  

Dokážeme si uvědomit obsah, detaily, zachytit jeho náladu a uvědomit si přesahy, které toto nadčasové dílo připouští? Režisér David Prachař a choreograf Václav Kuneš již před lety představili Máchův Máj jako tanečně-činoherní koncept s cílem, aby se v jejich adaptaci setkalo a prolnulo co nejvíce uměleckých řemesel.  

Máj je tančen, hrán, zpíván, rapován i recitován. „Text jsme respektovali v celém jeho znění, i když jsme se nebránili práci s ním a našemu vlastnímu pojetí a výkladu,“ říká David Prachař. „Rytmus básně je velmi taneční,“ vysvětluje Václav Kuneš, proč v Máji nachází inspiraci pro současný tanec. Můžete se tedy těšit na plnohodnotné setkání s krásou Máchových veršů, interpretaci činoherní i taneční a živý hudební doprovod bubeníka Pavla Fajta a Ondřeje Sifona Anděry, frontmana kapely WWW. 

Inscenace vznikla v koprodukci 420PEOPLE, Nové scény ND a Činohry ND. 

420PEOPLE – Máj (foto: Pavel Ovsík)

Sdílet na sociálních sítích