Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Opera

Rigoletto

Giuseppe Verdi

Temné drama o vášni, lásce, zradě a pomstě.

Státní opera
Anglické titulky

Základní informace

Kde hrajeme

Státní opera

Přibližná délka představení

2 hodiny 40 minut, 1 přestávka (20 minut)

Nastudování

v italštině, české, anglické titulky

Premiéra

2. září 2021

Novou inscenaci opery Rigoletto nastudovala ve Státní opeře mladá česká režisérka Barbora Horáková Joly, nositelka prestižního britského ocenění International Opera Award 2018 v kategorii Objev roku: „Soustředili jsme se na titulní postavu Rigoletta, který je pronásledován tajemstvím své minulosti. To jej přivedlo ke službě znuděné, amorální a dekadentní mužské společnosti, v níž se hroutí všechny hodnoty“, říká režisérka.

Účinkující

  • 2023-2024
  • 2024-2025

O inscenaci

Sbor Státní opery
Orchestr Státní opery
Balet Opery Národního divadla

Titulní hrdina, dvorní šašek a hrbáč Rigoletto, s výsměchem na rtech a úzkostí v duši dobře ví o nesprávnosti své služby zhýralému vévodovi; právě proto tak hluboce prožívá kletbu, která padla na jeho hlavu. Námět ke svému dalšímu opernímu dílu našel Giuseppe Verdi ve hře Le Roi s’amuse (Král se baví) slavného francouzského dramatika a básníka Victora Huga. A to přesto, že věděl, že se Hugova hra setkala s velkou nelibostí francouzské cenzury a že ihned po premiéře v listopadu 1832 v Paříži bylo její další uvádění zakázáno. Nejinak dopadl nakonec i Verdi, i on se utkal s cenzurou, která považovala námět za „nemorální“ a „urážku královského majestátu“. Nakonec došlo ke kompromisu: z francouzského krále se stal italský vévoda z Mantovy a změnilo se místo děje, avšak to podstatné, charaktery postav i dramatické situace, zůstalo zachováno. Premiéra opery 11. 3. 1851 v Benátkách byla jednoznačným triumfem a vévodův cynický popěvek „La donne è mobile“ (Ó jak je měnivé to srdce ženy) si příštího dne zpívali lidé na ulicích. Verdimu bylo jasné, že napsal operní hit! 

Na jevišti budovy Státní opery byl Rigoletto uváděn od počátku její existence. Poprvé zde zazněl 21. 5. 1888 v tehdejším Novém německém divadle, v dalších sezonách lákal publikum mj. i atraktivními zahraničními hosty v čele s legendárním Enrikem Carusem (4. a 10. 5. 1904). Zatím poslední inscenace v režii Karla Jerneka (premiéra 14. 1. 1988 ve Smetanově divadle, derniéra 28. 6. 2017 v Hudebním divadle Karlín) byla uvedena celkem 483x.

UPOZORNĚNÍ: V představení jsou použity ohňové efekty, umělá krev a jsou znázorněny drogy.
Vhodné pro publikum od 12 let.

Foto a video galerie

Sdílet na sociálních sítích

Z našeho e-shopu

Detail zboží

Program Rigoletto

programová brožura k operní inscenaci Rigoletto

50 Kč

Skladem pouze 4 kusy

Praktické informace

Kde si koupit vstupenky

Národní divadlo prodává vstupenky až na 6 měsíců dopředu. V současné době je možné zakoupit vstupenky na představení Činohry, Baletu, Opery a Laterny magiky konaná v měsících březen–srpen 2024.

Při koupi online je možné získat e-vstupenku. Papírové vstupenky si můžete vyzvednout v pokladnách Národního divadla.

Co si vzít na sebe?

Divák by měl svým zevnějškem a chováním respektovat společenské zvyklosti při návštěvě divadelního představení.

Parkování u Státní opery

Při návštěvě Státní opery můžete sjet ulicí Wilsonova z levého pruhu těsně před budovou do nadzemních garáží Parking Centrum, cena za parkování činí 40 Kč za hodinu.

Občerstvení ve Státní opeře

Vyhněte se frontě a rezervujte si občerstvení na přestávku. 
Rezervujte si občerstvení po příchodu do divadla na baru, který vám nejvíce vyhovuje. Objednávka na vás bude čekat s vaší jmenovkou. Platit můžete hotově nebo kartou.

Nápojový lístek (PDF, 60 kB)