Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
PoePoe
Laterna magika

Poe

Až hororově laděná inscenace inspirovaná životem a tvorbou Edgara Allana Poea.

Nová scéna
Anglické titulky

Vyberte datum

  • březen
  • duben
  • květen
  • červen
    březen 2024

    pátek 22. 3.
    20:00

    Poslední 3 vstupenky

    Anglické titulky

    sobota 23. 3.
    20:00

    Posledních 10 vstupenek

    Anglické titulky
    duben 2024

    úterý 30. 4.
    20:00

    Vstupenky jsou k dispozici

    Anglické titulky
    květen 2024

    středa 1. 5.
    20:00

    Vstupenky jsou k dispozici

    Anglické titulky
    červen 2024

    úterý 18. 6.
    20:00

    Vstupenky jsou k dispozici

    Anglické titulky

    středa 19. 6.
    10:00

    Poslední 1 vstupenka

    Anglické titulky

    středa 19. 6.
    20:00

    Vstupenky jsou k dispozici

    Anglické titulky

    Základní informace

    Kde hrajeme

    Nová scéna

    Přibližná délka představení

    1 hodina 30 minut, bez přestávky

    Nastudování

    v češtině, anglické titulky

    Premiéra

    28. duben 2022

    Inscenace v choreografii a režii Lenky Vagnerové. 

    Doporučený věk 14+

    Dopolední představení od 10 hodin neobsahují anglické titulky.

    Edgar Allan Poe i postavy z jeho magického světa ožívají v inscenaci Laterny magiky, která v sobě mísí tanec, zpěv, původní hudbu, hru na nástroje, výraznou scénografii i impozantní kostýmy, objekty či loutky.

    Přehrajte si
    podcast

    Účinkující

    • 2023-2024
    • 2024-2025

    O inscenaci

    „Ten kdo nikdy neupadl do vytržení, nikdy nespatřuje neznámé paláce a příšerně povědomé tváře v žhavém uhlí, nevidí truchlivé přízraky plující vzduchem, které nikdo další nemůže spatřit, nerozjímá o vůni neobyčejné květiny, jeho mozek není rozvířen hudebními variacemi skupin tónů, jež nikdy předtím neupoutaly jeho pozornost.“
    E. A. Poe (Jáma a kyvadlo)

    Představení je inspirováno několika vybranými povídkami – Jáma a kyvadlo, Skokan a Maska červené smrti, které tvoří základní dramaturgickou kostru. Současně jsou propojeny sérií atmosfér a poselství z celého spektra Poova díla tak pestře, jak pestrá jeho tvorba byla. Tvůrci dají nahlédnout nejenom do temných zákoutí jeho duše, ale především chtějí objevit pro diváka i jeho vynikající smysl pro humor a krásnou poezii. Poe uměl bravurně ironizovat i poctít celé spektrum lidských vlastností, naddimenzovat zlo či pozici moci, lyrizovat čistotu a krásu a promítnout charakter duše přímo do fyziognomie postavy. Výrazné kostýmy, které v sobě nesou dávku poezie i nadsázky, jsou humorné i strašidelné zároveň. Tajemnou atmosféru umocňují komnaty a temná zákoutí nekonečných labyrintů či nadpřirozené bytosti – víly, přeludy, démoni, stvůry. K přenesení těchto magických bytostí poslouží legendární iluze z doby, kdy E. A. Poe žil, takzvaný Peppper`s Ghost effect, díky kterému je možné ztělesnit nehmotné postavy v prostoru, předvedený obecenstvu už roku 1860.

    Edgar Allan Poe (1809 – 1849) je považován za zakladatele detektivního žánru, ze kterého později vycházeli další známí autoři jako Arthur Conan Doyle se svým Sherlockem Holmesem, Agatha Christie s Herculesem Poirotem, J. K. Rowlingová či Alfred Hitchcock. Vytvořil také známou, často komicky prezentovanou dvojici detektiva a jeho asistenta.

    Poe měl talent z nejvzácnějších – zjevovat tušené. Měl dar zhmotnit prostředí nevídaná a fantaskní, ale i z obyčejných situací dokázal vytěžit poselství magické a univerzálně platné do dnešních dnů. Ve své tvorbě byl silně ovlivněn tehdejší temnou Anglií. Psal o iracionálnu, násilí, šílenství, strachu, existenčních nejistotách, ale i o kráse a smysluplnosti života. Byl okouzlen přírodními vědami a mysticismem, napsal překrásné zamyšlení o koloběhu života a smrti, filosofii o Bohu… Jeho poezie je plná do té doby nevídaných přístupů a touhy po dokonalosti, které na rozdíl od pozemského lopotění lze v literatuře dosáhnout. V jeho případě to platí bezezbytku. Poe nikdy nepoznal lásku rodičů a to bylo jeho největším utrpením. Jeho častými tématy byly ztráta a strach, ale současně i poezie osobního vyznání plná symboliky, která byla obrazem jeho citlivé duše. Láska a krása kráčí ruku v ruce se smrtí, stejně tak jako světlo a tma. Jeho dílo je plné humoru a ironie nesoucí mnoho paralel s dnešním bytím a lidstvem samotným. Jeho životní pouť si ani v nejmenším nezadá s jeho literárním světem. Poe, syn dobré herečky a špatného herce – alkoholika, měl smysl pro dramatično v genetické výbavě. Jako malý chlapec uplaval 6 mil proti proudu na řece James v Richmondu a od té doby plaval proti proudu celý svůj krátký život, během něhož ztratil všechny své blízké. Poe, jehož díla se dnes řadí mezi nejznámější a nejopěvovanější v globálním měřítku, do poslední chvíle pochyboval o smyslu své práce. Na jeho pohřbu se sešli jen čtyři lidé. Náhrobní kámen se rozbil nešťastnou náhodou těsně před tím, než mohl být na hrob postaven.

    Vhodné pro publikum od 14 let.

    Reportáž České televize k premiéře inscenace Poe v Událostech v kultuře

    Reportáž iDnes.cz k premiéře incenace Poe

    Rozhovor s Vladimírem Javorským pro Magazín Aktuálně

    Podcasty

    K jádru věci: POE
    K jádru věci: POE
    00:0037:31

    Foto a video galerie

    Sdílet na sociálních sítích

    Z našeho e-shopu

    Detail zboží

    Plakát Poe

    plakát k inscenaci Poe

    119 Kč

    Poslední kus skladem

    Partneři inscenace
    Poe
    Mecenášský klub Národního divadla

    Praktické informace

    Kde si koupit vstupenky

    Národní divadlo prodává vstupenky až na 6 měsíců dopředu. V současné době je možné zakoupit vstupenky na představení Činohry, Baletu, Opery a Laterny magiky konaná v měsících březen–srpen 2024.

    Při koupi online je možné získat e-vstupenku. Papírové vstupenky si můžete vyzvednout v pokladnách Národního divadla.

    Co si vzít na sebe?

    Divák by měl svým zevnějškem a chováním respektovat společenské zvyklosti při návštěvě divadelního představení.

    Parkování u ND

    Při návštěvě Národního divadla a Nové scény je možné využít podzemní parking ND (parkoviště pod Provozní budovou Národního divadla - vjezd z ulice  Ostrovní).

    Ceník a provozní řád

    Občerstvení na Nové scéně

    Pro občerstvení na Nové scéně využijte Café Nona