Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Laterna magika

Září 2021

Editorial

Vážení a milí návštěvníci Národního divadla,

pro letošní sezonu připravila Laterna magika hned dvě premiéry, dále experimentální projekt pro nejmenší diváky a chystáme také první ročník mezinárodního festivalu multižánrového a multimediálního divadla. 

Zahájili jsme premiérou inscenace Robot Radius, v režii Miřenky Čechové, ve které využíváme nové technologie a principy – např. nejmodernější verzi systému real time motion capture, kdy senzory na těle performera ovládají a proměňují to, co se děje na plátně. Autorem hudby je Michal Pavlíček, který po mnoha letech opět spolupracuje s Laternou magikou. Robot Radius vznikl v kooperaci s Kanceláří generálního komisaře účasti České republiky na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Právě tam na konci října Robota představíme návštěvníkům z celého světa. 

Druhou premiéru připravujeme na konec dubna. Představení se bude jmenovat POE a tematicky se v něm zaměříme na to, jak se navzájem ovlivňovaly život a tvorba Edgara Allana Poea. Režie a choreografie se ujme Lenka Vagnerová, hudební stránka bude náležet Ivanu Acherovi. Co se týče technologií, tato inscenace bude pro nás začátkem spolupráce s ČVUT. Společně se pokusíme modernizovat prastarý divadelní trik z 19. století, který je založený na zjevení obrazu v prostoru.  

Dalším experimentem, který plánujeme v březnu, je BatoLaterna, v režii Hany Strejčkové. Jde o divadlo pro velmi malé diváky, od osmi měsíců do tří let. Princip představení vyrůstá z postupného seznamování dětí s prostorem, zvuky, fyzickou akcí a vizuálně přitažlivými projekcemi. 

Na červen plánujeme první ročník Mezinárodního festivalu multižánrového a multimediálního divadla LATERNA FEST. Chceme tím rozšířit přehled o dění v současném vizuálním jevištním umění ve světě a zaměříme se při tom na formy blízké stylu Laterny magiky. V současnosti jsme v jednání se soubory z Francie, Belgie, Maďarska, Austrálie a dalšími.  

V Laterně magice nastává mnoho změn a s nimi nová tvůrčí etapa. Spolu s celým souborem si přejeme, aby byla Laterna magika platformou experimentu a progresivního divadla, která bude ale zároveň srozumitelná a přitažlivá pro široké publikum. 

Vážení a milí diváci, těšíme se na vás! 

Radim Vizváry 
Umělecký šéf Laterny magiky 

 

Sdílet na sociálních sítích