Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Činohra

Srpen 2021

Vassa Železnovová – působivá mozaika osobních vztahů 

Jako první premiéru nadcházející sezony uvede Činohra ND klasický titul Vassa Železnovová od Maxima Gorkého. Tento autor se na česká jeviště vrací teprve v posledních letech, navíc velice opatrně – historický ostych před ruskými dramatiky je v Gorkého případě posílen jeho někdejším prominentním postavením v Sovětském svazu a protežováním v československém socialismu. 

Jeho Vassa Železnovová má dvě verze a my se vracíme k té starší, málo hrané variantě z roku 1910, již autor o čtvrtstoletí později přepracoval podle přání Stalina, aby titul lépe vyhovoval optimistické sovětské státní ideologii. Původně přitom šlo o příběh ženy, která vezme pevně do rukou otěže své rodiny a snaží se ji zachránit před neblahou proměnou světa a společnosti, jež se hroutí. Přitom však přes veškerou svou snahu o opak své blízké přivede k záhubě. Ačkoli hra zachycuje osud konkrétní rodiny, je neustále modelem světa procházejícího zásadní změnou. Podobnou ostatně možná zažíváme i dnes, kdy nejen v důsledku koronavirové pandemie, ale i vlivem proměn klimatu či pracovního trhu a pracovních návyků internetové společnosti „nic není jako dřív“. 

Foto z první čtené zkoušky P. Borecký

Hra přináší působivou mozaiku osobních vztahů, jež se do značné míry stává otiskem společenské situace. Na českých jevištích se v této podobě příběh hrál naposledy před třiceti lety v režii Miroslava Krobota. Inscenaci uvedeme v režii Jana Friče, který opakovaně prokázal svou schopnost nově vykládat klasické látky (v Činohře ND to předvedl na Goethově Faustovi či Molièrově Misantropovi) a přinese řadu velkých hereckých příležitostí – v prvé řadě pro titulní roli, v níž se představí Zuzana Stivínová. 

Sdílet na sociálních sítích