Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Činohra

Leden 2023

Radúz Mácha a Filip Kaňkovský o Hordubalovi 

Na začátku prosince uvedl režisér Michal Vajdička do Národního divadla Čapkova Hordubala, dramatizaci slavného románu zajímavého mimo jiné dvojím úhlem pohledu, tedy neustálou konfrontací představ a skutečnosti. Jak nadčasové takové vyprávění je a zda z jeho nejednoznačnosti něco zůstává i v naší inscenaci, nad tím se zamýšlejí herci Radúz Mácha a Filip Kaňkovský, představitelé Štěpána Manyi a četníka Karla Biegla. 

Čím může podle vás Čapkův Hordubal promlouvat k dnešním divákům? 

Radúz Mácha: Skvělí autoři budou vždy aktuální a najdeme si v nich něco svého, současného. Možná právě ten motiv hledání „pravé pravdy“ – jak říká vyšetřující četník Gelnaj – by mohl v dnešním světě nejrůznějších dezinformací některé z nás motivovat k tomu, abychom se na události dívali z více úhlů, prověřovali zdroje a nespokojovali se s tím, že jsme našli tu „naši pravdu“.  

Filip Kaňkovský: V záplavě informací dnešní doby je dobré si připomínat, kdo vůbec lidé jako Karel Čapek byli a že to jsou právě oni, kdo pozvedají něco, čemu se snad říká vlastenectví nebo národní hrdost. I když ve své době byli trnem v oku mnoha hlupákům a kolaborantům. V tom je ta současnost. A zrovna Hordubal je nádherný román, který stojí za přečtení. A snad i za vidění v Národním divadle 

Činohra | Hordubal: Zuzana Stivínová (Polana Hordubalová), Jan Bidlas (Vasil Gerič), Alois Švehlík (Andrej Pjosa) – foto: Martin Špelda

Prozradíte, kdo podle vás zavraždil Juraje Hordubala?  

Radúz Mácha: Přiznám se, že po prvním přečtení Čapkova románu jsem bral jako samozřejmost, že to udělali společně Štěpán a Polana. Ale při čtení naší dramatizace a následném dalším zkoumání Čapkova textu je opravdu možné, aby byl podezřelý kdokoliv z vesnice. Čapek si záměrně hraje s různými náhledy na pravdu a moc bych si přál, aby i náš divák byl neustále ve střehu a nebyl si jist, kdo je tedy vrah. Že by dokonce Hordubal sám?  

Filip Kaňkovský: Možností je vícero. Ale nerad bych něco prozradil. To by přece byla škoda. Ať si divák skládačku sestaví sám.

Sdílet na sociálních sítích