Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Foyer, Činohra, Laterna magika, Balet

Leden 2023

Podcastové ohlédnutí za rokem 2022

Naše divadelní podcasty promlouvají do vašich uší už druhý kalendářní rok a třetí divadelní sezonu. 

Děkujeme, že nás posloucháte! Uděláme si drobnou rekapitulaci, co vše jste slyšeli v roce 2022. A pokud jste něco nestihli, můžete to dohnat.

V podcastu K jádru věci jsme se loni podívali na zoubek spoustě inscenací. Z repertoáru Opery to byly: Příhody lišky Bystroušky režiséra a věčného elegána Ondřeje Havelky, současná dekadentní opera z pera Ivana Achera Sternenhoch, mýty opředená Smetanova Libuše a výstřední Švanda dudák režiséra Vladimíra Morávka.

Činohra představila tyto inscenace: sevřené rodinné peklo Oběd u Wittgensteina režisérky Daniely Špinar, Erbenovu nesmrtelnou Kytici režijního dua SKUTR a kovově znějící Vassu Železnovovou režiséra Jana Friče. Balet přetavil tanec do slov v podcastech: Forsythe | Clug | McGregor o třech podobách současného tance, Romeo a Julie, Marná opatrnost a rok 2022 zakončil podcast k inscenaci Kylián – Mosty času, kde promluvil samotný mistr Jiří Kylián, který už roky nedává rozhovory. To si přece nemůžete nechat ujít!

A o kouzlech Laterny magiky jste mohli slyšet v podcastech: BatoLaterna pro ty nejmenší batolecí diváky a Kouzelný cirkus.

Ve Speciálech jste mohli slyšet o tom, jaké kroky podniká Národní divadlo pro to, aby bylo udržitelným. Dramaturgyně Nina Jacques se zamýšlela, kdo je dramatik. Národní divadlo také okamžitě zareagovalo, když Rusko napadlo Ukrajinu, a vydalo březnový podcast po okraj plný podpory.

Uvedli jsme také nový formát V roli, kde hledáme paralely mezi postavami a jejich interprety. Slyšeli jste akrobata Matěje Petráka jako Kluka v papírovém světě Zázraku (s)tvoření, Terezu Vilišovou jako femme fatale Nastasju Filippovnu, sopranistku Alžbětu Poláčkovou jako Káťu Kabanovou, prvního sólistu baletu Adama Zvonaře v rolích romantických hrdinů, mezzosopranistku Ester Pavlů jako divokou Carmen, Davida Prachaře jako Zvíře z hororové pohádky Kráska a zvíře, primabalerínu Nikolu Márovou jako Taťánu píšící dopis Oněginovi, Magdalénu Borovou jako Elisabeth z Pýchy a předsudku v podcastu o odvaze a naposled jste slyšeli baletní mistryni Zuzanu Hrzalovou jako Baletku v povídání o těle.

A to zdaleka není vše. Na co se můžete těšit v novém roce, zatím neprozradíme. Ale věřte, že vás čeká podcastový Magazín v novém hávu s Jindřiškou Dudziakovou a Šimonem Krupou. A chystáme pro vás i úplně nový formát. Nechte se překvapit! Přejeme co nejbystřejší uši do roku 2023! 

Podcastový kanál Národního divadla

Lucie Kryzová

Sdílet na sociálních sítích