Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Laterna magika

Říjen 2021

Ohlasy na premiéru Robota Radia

První reakce recenzentů na premiéru inscenace Robot Radius jsou příznivé! Přinášíme vám výběr ze dvou textů, které vyšly krátce po premiéře na serverech operaplus.cz a tanecniaktuality.cz.

 Robot Radius Laterně magice opravdu sluší

Robot Radius je virtuózním pohybovým sólem Radima Vizváryho, je duetem mima a kytarového mága Michala Pavlíčka nebo triem pro pohyb, hudbu a špičkovou moderní technologii. Robot Radius je událostí sotva otevřené sezony.

Velmi osvěžující a na české scéně málo viděná je excelence všech uměleckých i technických složek. Každý z hlavních prvků, tedy pohyb, hudba i propracované použití technologie real time motion capture by mohl fungovat jako umělecké dílo samostatně. Režisérka Miřenka Čechová však stvořila kompozici, která nechá každou disciplínu vyniknout, aniž by docházelo k pomyslnému překřikování, dala dění na jevišti srozumitelný dramatický oblouk a v neposlední řadě se i velmi chytře vypořádala s problematikou jazyka textových částí, takže je představení už v základu připravené pro mezinárodní publikum.

Robot Radius Laterně magice sluší a bude slušet i EXPU 2020 v Dubaji, kde bude uveden v Den vzniku samostatného československého státu 28. října 2021. Před i po tomto datu najdete titul v programu Nové scény. Doufejme, že tohle je jedna z cest, po které bude Laterna magika pod novým uměleckým vedením kráčet.

Autor: Michaela Kessler
operaplus.cz, 14. 9. 2021

Robot Radius, Laterna magika současnosti (Radim Vizváry, foto Vojtěch Brtnický)

Robot Radius – Proceed transformation?

Trio Čechová – Vizváry – Pavlíček vytvořili sugestivní, silné dílo s hrozivým a nelíbivým tématem. Konec lidstva je otázkou, před kterou stojíme i v jiných kontextech naší existence na naší planetě, a proto inscenace má v sobě silný společenský apel. Velmi znepokojivé a aktuální sdělení pro současného člověka, před sto lety možná abstraktně v daleké budoucnosti, dnes tak aktuální jako nikdy dříve. Dvojice Vizváry – Čechová a Vizváry jako mim speciálně, vyzdvihují opět význam lidského pohybu, čilosti, kultury (nikoli kultu) těla, staví živou bytost a palčivé otázky dnešní společnosti na první místo. 

Robot Radius vybízí diváky k otázkám, k aktivitě a k zamyšlení se nad naší budoucností a současností. V představení nevidíme tedy jen spektakulární fyzicko-multimediální transformaci herce v robota. Vidíme také obrození Laterny Magiky v moderní, současnou scénu, která kombinuje nejnovější technologie s živou hereckou akcí, silným a aktuálním sdělením, a tak navazuje na své zakladatelé Alfréda Radoka a Josefa Svobodu, v jejichž době tato scéna měla jedinečné novátorské a revoluční postavení ve světě. Tak alespoň v tomto ohledu rozhodně: „Proceed transformation!“

Autor: Roman Horák
tanecniaktuality.cz, 21. 9. 2021

Inscenaci Robot Radius můžete vidět na Nové scéně 1. a 2. 12. 2021 vždy od 20:00.

Jan Herget

Sdílet na sociálních sítích