Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Činohra

Srpen 2021

Nepromeškejte tituly, které znovu uvidíte až za dlouho 

Činohra Národního divadla od nastávající sezony přechází na nový, takzvaný blokový způsob hraní. Ten chce být vstřícnější k divákům a nabídnout jim přehlednější program a učinit z divadla skutečně neopakovatelnou událost a zážitek. Co přesně to znamená? 

Divadlo má v popisu práce aktivizovat, vytrhávat z banálního života a klást otázky. Přinutit člověka někam jít a něco zažít na vlastní kůži. Je to koncipované setkání, je to rituál a zázrak nepředvídatelného okamžiku. Současná pražská divadelní mapa však takový zážitek v podstatě znemožňuje, jelikož se divoce rozrostla. Každý herec hraje v několika divadlech a vyprázdnily se pojmy jako soubor nebo souborovost. Divadla si proto dřív nebo později budou muset klást otázku po smyslu a efektivnosti zdejšího systému. 

Odpovědí na ni může být blokové hraní, které od  sezony 2021/2022 spouští Činohra Národního divadla. Blokové hraní má své ekonomické, logistické, environmentální, ale samozřejmě i umělecké výhody. Stávající trh funguje tak, že se konkrétní titul hraje co čtrnáct dní. Nabídka je pestrá a divák si z ní může vybírat. Jenže nakonec se v ní paradoxně neorientuje a hlavně – když ví, že se na cokoli může jít podívat kdykoli, protože se to bude hrát několik dalších let každý měsíc dvakrát, nejde nakonec nikam, protože návštěvu vždy odloží.


V systému, který nabídne představení jedné hry několikrát po sobě, předpokládáme, že divák se přizpůsobí nabídce přehledně uvádějící, že nějaká hra se hraje jen dočasně a následně třeba až za čtyři měsíce. Blokové hraní navíc divákům nabídne kvalitnější produkci, protože herci v něm mohou skokově růst, mají-li příležitost si hru zahrát kupříkladu třikrát za sebou, a inscenaci tak rozvíjet.  

Blokové hraní je vlastně sen každého divadelníka. Ten začíná hned v září tohoto roku na všech scénách ND blokovým uvedením inscenací Kytice, Oběd u WittgensteinaKřehkosti, tvé jméno je ženaMisantrop a Král Oidipús. Nepromeškejte tituly, které znovu uvidíte až za dlouho nebo které již poté neuvidíte, protože v rámci svého letošního podzimního bloku jdou do derniéry. 

Kytice | Anna Fialová

Lukáš Novosad

Sdílet na sociálních sítích