Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Laterna magika

Červenec 2021

Laterna magika připravuje zářijovou premiéru Robot Radius

Na září jsme připravili premiéru projektu Robot Radius, v němž se po boku Radima Vizváryho jako hlavního interpreta i autora celé koncepce představí kytarista Michal Pavlíček. Inscenace Robot Radius vychází z volného dialogu s divadelní hrou Karla Čapka R.U.R., od jejíž premiéry letos uplynulo sto let. Reflektuje však technologický vývoj i společenské změny a otázky, které přináší naše doba, ať už je to překotný rozvoj umělé inteligence či environmentální krize. Režisérkou se stala Miřenka Čechová.


Hlavní postavou, kterou ztvárňuje mim Radim Vizváry, je vědec, poslední člověk přežívající na zničené Zemi. Prochází těžkým dilematem rozhodování, které musí udělat ve jménu celého, již ztraceného lidstva: podstoupit transformaci člověka fyzického v člověka digitálního. Pochybnosti, jimiž prochází, jsou možná tím posledním, co jeho mysl váže k podstatě lidské existence, které se dobrovolně vzdává.

Robot Radius, foto: Vojtěch Brtnický

Autory technologického řešení jsou vizuální umělci František Pecháček a Jan Hladil, tým v posledních měsících doplnil scénograf Amador Artiga. Inscenace experimentuje s rozšířenou realitou a využívá real time motion capture, tedy technologii, kdy performer s pomocí senzorů umístěných na svém těle proměňuje pohybem i gesty rukou v přímém čase to, co se děje na plátně. Interaktivní je i zapojení živé hudby Michala Pavlíčka, kdy snímání zvukové linky spouští nebo proměňuje projekce. Několikrát se na scéně objeví i řízený dron, který je pak performerovi také partnerem.

Na premiéru se můžete těšit 10. a 11. září na Nové scéně Národního divadla, repríza se odehraje 7. října. Vstupenky na inscenaci, ve které se mísí nejnovější technologie, silný společenský apel i interpretační umění Radima Vizváryho, si můžete koupit již nyní.

 

Lucie Kocourková

Sdílet na sociálních sítích