Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Foyer

Leden 2022

Jak pomoci světu i bez filantropické galavečeře 

V úterý 30. listopadu 2021 se měla ve Státní opeře konat v kontextu Forbes Gala 10 a při příležitosti celosvětové kampaně Giving Tuesday jedna z největších filantropických galavečeří v Česku. 

Cílem galavečeře Forbesu bylo prostřednictvím sbírek a dražby podpořit deset projektů, mezi nimi i renovaci divadelní podlahy na jevišti Národní divadla, tedy doslova „prken, která znamenají svět“. Z důvodu pandemických opatření se však akce musela zrušit, i když ne tak docela.

Citujeme z článku šéfredaktora Forbesu Petra Šimůnka, kterým oslovuje čtenáře společenského časopisu (datace 30. listopadu 2021): Šampaňské mělo téct proudem, třpyt opery měl oslňovat a vzduchem měly létat miliony. No, nebudou. Největší charitativní večeře v Česku, Forbes Gala, měla proběhnout dneska – ale když se člověk podívá ven, ví, proč dneska nebude. A že rekord, kdy bylo předloni pro dobrou věc vybráno skoro 24 milionů korun, letos zkrátka nepadne. Ale! I když není večeře, pomoc potřebným být může a musí. A tak těch desehttps://www.spolecenskaodpovednost.cz/t projektů, které jsme letos při desátém výročí Forbesu v Česku chtěli podpořit, podpořit můžeme. A můžete. My na ně budeme vybírat při večeři v lepších časech, ale už teď je možné je podpořit jednoduše online. Je to deset projektů tak eklekticky vybraných, aby správně zapadly do našeho hesla „Život je bohatý“. Pomáhají dětem, vědě i kultuře – všem, kteří si zaslouží a potřebují pomoc od bohatších a šťastnějších, obzvlášť teď, v mimořádně složitých dobách. A skvělé by bylo, kdyby se začalo pomáhat hned. O tomhle posledním listopadovém úterý. Protože to je den, kdy po pátku zbytečných nákupů přichází úterý nezbytné pomoci. Giving Tuesday je celosvětový projekt na podporu dobrých věcí a v Česku se uskuteční letos už pošesté.

Foto R. Vnenčák

U nás ho zajišťuje a organizuje Asociace společenské odpovědnosti a letos dala dohromady víc než 200 různých projektů. (…) A dnes, na tohle štědré úterý, se rozsvítí také jedno překvapivé české srdce. V pět odpoledne se rozzáří na Národním divadle. „Symbolicky tak chceme oslavit českou tradici mecenášství a zrod české filantropie, která stála za výstavbou a později i obnovou ND po rozsáhlém požáru a byla financována prostřednictvím veřejné sbírky,“ říká Lucie Mádlová, zakladatelka a výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti. A my dodáváme, že ke dni 8. prosince 2021 přistálo na kontě pro renovaci podlahy jeviště 50 000 Kč. Sbírka vyvrcholí osobní dražbou na charitativní večeři Forbes Gala 10, která se uskuteční v první polovině roku 2022. 

Děkujeme. 

Sdílet na sociálních sítích