Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Srpen 2021

Editorial

Vážení a milí diváci, 

vítáme vás ve 139. divadelní sezoně. V uplynulých měsících jsme se vídali málo, ale o to víc jsme na sebe navzájem mysleli. S každým neuskutečněným představením, s každým zkoušením nové inscenace, které nemohlo vyvrcholit vyprodanou premiérou, jsme si uvědomovali, jak nezbytné a potřebné je naše setkávání tváří v tvář. Mohli jste nás sledovat na obrazovkách televizí, počítačů a telefonů. Mohli jste nás poslouchat. Ale my i vy jsme cítili, že přes všechnu zajímavost našich pořadů je to málo.

Naše kultura i její úspěchy je staletími založena na naší spolupráci, při které neřešíme jen věcné problémy, nevyprávíme si jen příběhy nebo nesledujeme přes sklo jeden druhého, ale cítíme fyzicky společnou energii, sounáležitost, prožíváme společný smutek, radost nebo nadšení. Umíme si toho totiž při přímém setkání sdělit daleko více, než je tomu při četbě, sledování televize či poslechu rozhlasových zpráv. Vrcholnou a nejvyspělejší formou lidské komplexní a bytostné komunikace je divadlo, jehož smysl, význam i hloubka prožitku vzniká „tady a teď“ jako společně vytvářená představa o stavu světa. Žádné divadlo bez diváků vzniknout nemůže. Divadlo přežije všechny podobné krize, protože žádná intenzivnější umělecká komunikace neexis­tuje. Přeji tedy vám i nám, aby už nás nic nerozdělilo, a pokud by se to snad ještě stalo, abychom to přečkali znovu v klidné víře, že žádné zákazy ani choroby naši potřebu společné existence nikdy nezastaví. 


prof. MgA. Jan Burian, generální ředitel Národního divadla

Sdílet na sociálních sítích