Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Požár NDPožár ND
ND+

140 let od požáru Národního divadla výstava

Základní informace

Výstava k výročí 140 let od požáru Národního divadla bude od 12. srpna do 10. září 2021 umístěna na náměstí Václava Havla mezi budovou Nové scény a Provozní budovou A.

Požáry historicky významných budov jsou vždy dramatickou událostí a stávají se celospolečenským tématem. Pokaždé, když není možné příčinu požáru jednoznačně prokázat, se otevírá velký prostor pro dohady a spekulace, z nichž vyrůstají různé „konspirační“ teorie.

Je zcela nepopiratelné, že vlastenecká společnost nesla v roce 1881 vyhoření prvního ryze českého divadla velice těžce. Tehdejší tisk okolnosti i průběh požáru mocně medializoval a tlak na rychlé nalezení viníků byl velmi silný. Odsouzeni nakonec byli dva pomocní klempíři, avšak jen za nedbalost a trest byl spíše symbolický. Přesto, a možná právě proto, požár Národního divadla přitahuje i po 140 letech pozornost.

V průběhu 140 let se vyprávění o požáru Národního divadla zplošťovalo až na jednoduchý příběh o národní katastrofě a mnoha „nešťastných okolnostech“. Tato výstava si klade za cíl usadit tradovaná vyprávění do širších dobových souvislostí. Do popředí se tak dostávají na tehdejší dobu moderní technická provedení, řešení a technologické vybavení Národního divadla před a po požáru.

VÝSTAVNÍ PANELY KE STAŽENÍ V PDF

Některé vybrané archiválie, dopisy, nabídky jsou vícestránkové a je možné si je v celé délce prohlédnout a přečíst ve fotogalerii na této stránce.

CELÝ POPIS POŽÁRU z knihy ředitele ND Františka Adolfa Šuberta, vydané roku 1881 si je možné přečíst pod tímto odkazem v PDF

Přepis ROZSUDKU nad obviněnými klempíři z téže knihy si je možné přečíst pod tímto odkazem v PDF.

Koncepce a text výstavy: Lenka Hubáčková
Divadelní archiv Národního divadla: Josefina Panenková
Jazyková korektura a editace: Dana Flídrová
Sazba a grafické úpravy: Zdeněk Lebl, Martina Dubská

Poděkování za odborné konzultace a digitalizaci archivních materiálů: 

- pracovníkům a pracovnicím Národního technického muzea
Karlu Ksandrovi, Robertu Vejvodovi, Martinu Šámalovi, Zuzaně Nedbalové, Janu Palasovi a Janu Dudovi

- pracovníkům Národního muzea, Divadelního oddělení
Lucii Chravátové, Kryštofu Vančovi a Hanuši Jordanovi

- pracovníkům MV-generálního ředitelství hasičského záchranného sboru ČR, sekce prevence a civilní nouzové připravenosti:
Barboře Pálkové a Jiřímu Studničkovi

- pracovníkovi Muzea pražského vodárenství:
Jaroslavu Jáskovi

Foto a video galerie

    Sdílet na sociálních sítích