Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Září 2022

Kouzelný cirkus objektivem Martina Becka

V roce 2016 se v Laterně magice uskutečnil velký projekt. Fotograf Martin Beck zachytil celý její tehdejší repertoár formou portrétů umělců v rolích těsně před výstupem na scénu – atmosféru napětí i soustředění, které otevírá bezprostřední pohled do duší postav i jejich interpretů. Série, která vznikla pro Kouzelný cirkus, byla ale zcela výjimečná: podíleli se na ní totiž i představitelé hlavních rolí, kteří se v roce 1977 objevili na filmovém plátně. Po boku svých mladých protějšků se ke svým rolím vrátili Venuše Ivanka Kuchařová, Svůdce Pavel Veselý a oba klauni Josef Kotěšovský a Vladimír Pohořelý. 

Klauni s Venuší – D. Stránský, A. Homola, L. Kettner (foto Martin Beck)

V rámci oslav výročí 40 let Kouzelného cirkusu v roce 2017 se pak konala v květnu výstava z těchto individuálních i společných portrétů, které vznikaly přesně mezi 29. listopadem 2016 a 26. dubnem 2017. 

Martin Beck, fotograf lidských duší, pracuje tradiční „mokrou“ cestou. Ručně vyvolává filmy, zvětšuje fotografie, retušuje, vše s klasickým fotoaparátem Hasselblad 503CW, jen maličko zmodernizovanou verzí legendárního Hasselbladu 500C, kterých několik zanechali na povrchu Měsíce američtí průzkumníci v roce 1969. V kombinaci s jednoduchým černým pozadím a jediným rozptýleným světlem vznikají v okamžiku portréty neobyčejné nálady a působivosti. 

Veselý klaun – David Stránský (foto Martin Beck)

Josef Kotěšovský, filmový Veselý Klaun (foto Martin Beck)

Setkání Svůdců – Pavel Veselý a Viktor Svidró (foto Martin Beck)

Jan Švankmajer (kolorováno, foto Martin Beck)

Růže z černého divadla (Alex Sadirov, foto Martin Beck)

Martin Beck, dipl. um., se narodil 4. 7. 1978 v Pardubicích. Po studiu na SPŠPT absolvoval operní zpěv na Pražské konzervatoři, kde byl již během studia přijat do angažmá opery Národního Divadla. Profesionálním fotografem se stal v roce 2002. Od roku 2014 je uměleckým fotografem Národního divadla v Praze.

Martin se snaží skrze hledáček svého fotoaparátu Hasselblad 503CW nahlédnout do duší osobností, které fotí, ale jinak, než je obvyklé. Snaží se je totiž zachytit tak, jak by se chtěli vidět oni sami.
Každá fotografie je ručně nazvětšována autorem v temné komoře. Vše je zcela klasické – do procesu vůbec nevstupuje digitální technika. Na samotné focení používá film Ilford FP4 Plus a fotografie vyvolává na bromstříbrný papír s barytovanou podložkou značky Foma nebo Ilford. Tento konzervativní přístup zaručuje, že každá fotografie je skutečný unikát.

Za poslední dekádu před jeho objektivem stanuly takové osobnosti, jakými jsou například: jeho svátost Dalajlama, president Václav Havel, režisér Miloš Forman, herec Sir Ben Kingsley, šansoniér Charles Aznavoure, DJ Martin Garrix, operní pěvkyně Edita Gruberová, operní pěvec Plácido Domingo, dirigent Libor Pešek, busker Glen Hansard, zpěvák Karel Gott, divadelní režisér Robert Wilson, chirurg Bohdan Pomahač, fotograf Jan Saudek a mnoho dalších…

Lucie Kocourková

Sdílet na sociálních sítích