Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Opera

Duben 2022

Franz Schreker: Vzdálený zvuk (Der ferne Klang) 

Opera nejen o podstatě romantické lásky, klamu romantických iluzí, ale i o podstatě a právech talentu. Jeden z nejúspěšnějších operních titulů první poloviny 20. století! 

Státní opera uvedla v rámci projektu Musica non grata po 102 letech jeden z nejúspěšnějších operních titulů první poloviny 20. století – Vzdálený zvuk Franze Schrekera v režii dvojnásobného držitele Golden Mask Award TIMOFEJE KULJABINA, jenž se představil v českém debutu. Premiéry se uskutečnily 20. a 26. března 2022. 

Na začátku opery Franze Schrekera opustí skladatel Fritz, stravován posedlostí po hudebním motivu, dokonalém „vzdáleném zvuku“, jenž ho má proslavit, svou milou Gretu. Ta chce spáchat sebevraždu, ale mystická příroda ji před smrtí zachrání. Po deseti letech se s Gretou setkáváme jako se slavnou kurtizánou v Benátkách. Je zde i Fritz a po zjištění její profese ji odvrhne podruhé. Po dalších pěti letech je Grete svědkem premiéry první Fritzovy opery a pochopí, že Fritz svůj „vzdálený zvuk“ stále hledá. Oba dávní milenci se opět setkávají a Fritz konečně slyší svůj „zvuk“. Ale pro oba je už pozdě a Fritz umírá v Gretině náručí. 

V nové inscenaci opery Vzdálený zvuk se děj odehrává v současnosti v moderním evropském městě. Fritz je slavný profesor na konzervatoři, který má skladatelské ambice, a Grete je mladá dívka z chudé čtvrti, jeho studentka a milenka. Stejně jako ve Schrekerově libretu jsme i zde svědky tří setkání a rozchodů této dvojice. Mezi každou epizodou uběhne několik let. Inscenace Timofeje Kuljabina však není ani tak o podstatě romantické lásky a o klamu romantických iluzí, jako o podstatě a právech talentu. Zvláště v kontextu toho, že tento talent patří k ženě. 

 

Státní opera I Vzdálený zvuk: Světlana Aksenova (Grete), Aleš Briscein (Fritz) – foto: Zdeněk Sokol

Timofej Kuljabin, režisér 

prohlášení

„Chceme ještě jednou a veřejně poděkovat vedení Opery Národního divadla a Státní opery za uměleckou příležitost spolupracovat na projektu Musica non grata, který připomíná umělce všech národností, jež se stali obětí holocaustu. Děkujeme také českým kolegům a Per Boye Hansenovi za osobní podporu, která dokazuje, že se řídíme společnými hodnotami, jako je svoboda, nebo odpor k principu kolektivní viny.“ 

Sdílet na sociálních sítích