Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Laterna magika

Květen 2023

BatoLaterna nadchla norské publikum

Historicky první inscenace Národního divadla pro miminka a batolata se v polovině dubna podívala do Skandinávie. Navázala na první návštěvu Laterny magiky v Norsku, která se uskutečnila velmi dávno, a to na konci 60. let 20. století. Letos se BatoLaterna díky kurátorovanému výběru stala součástí reprezentativní kulturní série „Meet Prague“ aneb „Seznamte se s Prahou“ v Bærum Kulturhus Sandvika. A díky obrovskému diváckému zájmu se hrála hned čtyřikrát.

Vzhledem k tomu, že celou scénografii, kostýmy a technické vybavení čekala dlouhá cesta na sever po zemi i moři, dostaly všechny rozměrné objekty další ochranné vrstvy v podobě nepropustných návleků, obalů a krabic. Veškerý náklad se následně fotografoval, vážil, dokumentoval a rozřazoval do korby nákladního automobilu. Na trasu o délce téměř 1 500 km včetně trajektu se vydali dva zkušení řidiči Národního divadla. Brzy poté se letecky přemístil technický tým Nové scény spolu s režisérkou Hanou Strejčkovou, aby společně proměnili tamější prostor v magický svět batolat.

Norská premiéra byla oficiálně 71. reprízou BatoLaterny a dopadla stejně jako ostatní tři následující reprízy nad očekávání. Záhy po začátcích představení se rozhostila vstřícná atmosféra, kterou brzy sytila zvídavost dětí, jež se neváhaly po dvou i po čtyřech vydávat na krátkodobé průzkumy prostředí vymalovaného v pastelových barvách s objekty lákajícími ke hře. Některá batolata ztrácela ostych okamžitě a se svou originální technikou tělesné koordinace se doslova vrhala po káčách i kačenkách, jiná s napjatým výrazem vyčkávala na svolení svých opatrných průvodců. Běžně se nestává, aby v mžiku zmizely z jeviště všechny kachničky. Jejich příjezd ale nejednou vyvolal takové nevšední vzrušení mezi „lezci“ i „běžci“, že nezaváhali, a než se tanečníci otočili, plyšové trofeje putovaly v ručičkách do hájemství hlediště.

Všichni tři účinkující (Pavlína Červíčková, David StránskýMatěj Petrák) podávali kvalitní výkony s přívětivou trpělivostí, ohleduplně a mile, ostatně jako vždy. V publiku se setkávali čeští krajané, norské i multikulturní rodiny, malí a také velcí, nedávno narození i o dvě až tři generace starší diváci. Přicházela nejširší i odborná veřejnost, vyslovovaly se k naší radosti nabídky na nová pozvání. A závěrečné uvedení poctila svou vzácnou návštěvou také rodina českého velvyslance v Norsku Ing. Davida Červenky.    

BatoLaterna dle ohlasů v Norsku ohromila. Zařadila se mezi unikátní divadelní počiny pro tak specifickou věkovou kategorii. A nejenže vrátila Laternu magiku do povědomí severské země, ale dokázala, že se v ní vytrvale experimentuje a svým inovativním přístupem k výzvám úspěšně navazuje na odkaz svých zakladatelů a má stále co ukázat světu.

Bærum Kulturhus Sandvika

Hana Strejčková, Matěj Petrák, Pavlína Červíčková a David Stránský, foto T. Studnička

Sdílet na sociálních sítích