Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
David Stránský, Laterna magika 2020

David Stránský

Ekonom Laterny magiky

Biografie

Narodil se v Jihlavě. Nejprve studoval na Středním odborném učilišti, ale nakonec absolvoval v oboru moderní a lidový tanec na Taneční konzervatoři hl. m. Prahy. Kromě Laterny magiky byl také členem Pražského komorního baletu Pavla Šmoka.
Od roku 2007 do roku 2011 vyučoval na Taneční konzervatoři hl. m. Prahy scénickou praxi a moderní tanec. Je autorem nebo spoluautorem choreografií ExtázeKdysiAlteregoPozitivní…?ČtyřiNanopictureZa oponouChyť mě Bjerkely – Březový háj.
V roce 2005 byl v širší nominaci na Cenu Thálie za výkon v představení Time of Pain (ch. B. Roznos) a v roce 2006 byl nominován na Cenu Thálie za roli Puka v baletu Sen noci svatojánské (ch. L. Vaculík). V roce 2017 se jako choreograf podílel spolu se Štěpánem Pecharem a Pavlem Knollem na tvorbě nové inscenace Laterny magiky Cube a v roce 2018 na inscenaci Zahrada.

NetHovor s Davidem Stránským na serveru Scéna.cz (6. 4. 2017) 
Rozhovor se Štěpánem Pecharem a Davidem Stránským o premiéře Cube na OpeřePLUS (23.3.2017)
Rozhovor s Davidem Stránským o premiéře Cube na serveru Kulturio (11.2.2017)
Rozhovor s Davidem Stránským o Human Locomotion, Kultura21.cz (17.3.2014)