Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Ralitsa Ralinova

Ralitsa Ralinova

Biografie

Bulharská sopranistka Ralitsa Ralinova debutovala v Národním divadle jako Zuzana (Mozart: Figarova svatba) v roce 2023.

Studovala klavír a zpěv na Národní hudební akademii v Sofii. Zúčastnila se mistrovských kurzů u Věry Nikolovy, Oliviera Dauriata, Alexandriny Milčevy, Ivana Anguélova a Thomase Mosera.

V roce 2015 debutovala v roli Gildy (Verdi: Rigoletto), kterou od roku 2016 pravidelně zpívá v Sofijské národní opeře. Od roku 2014 do roku 2023 byla sólistkou operního souboru ve Wuppertalu, kde se představila např. jako Zerlina (Mozart: Don Giovanni), Pamina (Mozart: Kouzelná flétna), Adina (Donizetti: Nápoj lásky), Musetta (Puccini: Bohéma) nebo Líza (Lehár: Země úsměvů). V roce 2021 debutovala v roli Verdiho Violetty (La traviata). V roce 2022 debutovala jako Eurydika (Gluck: Orfeus a Eurydika) na Gluckově festivalu v Norimberku. Účinkovala též ve Volkstheater Rostock a Anhaltisches Theater Dessau. Od sezony 2023/24 je sólistkou Staatstheater Kassel, kde debutovala jako Donna Anna (Mozart: Don Giovanni).

Za interpretaci Zuzany ve Figarově svatbě, Micaely v Carmen a titulní role v Juliettě B. Martinů byla nominována na cenu časopisu Opernwelt pro nejlepší mladou pěvkyni za rok 2019. Získala 1. cenu na pěvecké soutěži v Provadii, 1. cenu na bulharské mezinárodní pěvecké soutěži Naděje, talenty, mistři a Grand Prix na Akademické soutěži Paraškeva Hadžijeva v Sofii. Jako koncertní klavíristka získala např. 1. cenu na Národní soutěži Veselina Stojanova v Sofii a 2. cenu na Národní klavírní soutěži v Plevenu.