Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Noah Gelber

Biografie

Americký tanečník, bývalý hostující sólista American Ballet Company, sólista Opera Ballet Vlaanderen a dlouholetý člen Ballett Frankfurt pod vedením Williama Forsytha.

Tanec vystudoval na School of American Ballet. Po příchodu do Frankfurtu se velmi rychle stal předním interpretem Forsythových choreografií, v nichž tančil i jako host po celém světě. Byl vybrán coby protagonista počítačové aplikace William Forsythe Improvisation Technologies.

Kromě interpretační kariéry se věnoval rovněž vlastní choreografické tvorbě, jeho prvotina The Overcoat pro Mariinské divadlo na motivy N. V. Gogola mu vynesla prestižní ruské ocenění Zlatá maska. Dále vytvořil balety pro londýnský The Royal Ballet a řadu sól pro mezinárodní gala. Od roku 1997 je choreografickým asistentem W. Forsytha a má na starosti dvanáct děl tohoto tvůrce, která nastudoval se soubory jako londýnský The Royal Ballet, Nederlands Dans Theater, San Francisco Ballet, Opéra National de Paris, Wiener Staatsballett, New York City Ballet, Teatro all Scala a řadou dalších.