Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Kristián Mensa

Biografie

Kristián Mensa (uměleckým jménem Mr. Kriss) je český tanečník (b-boy) a ilustrátor.

Jako tanečník je známý svým osobitým projevem a kombinací lehkosti, elegance, flexibility a akrobacie. V říjnu 2019 v Paříži vytančil čtvrté místo na prestižní soutěži Red Bull Dance Your Style a stal se uznávaným tanečníkem po celém světě. Svůj pohyb uplatnil také v komerčním světě a tančil pro značky jako Louis Vuitton nebo Zara. Pracoval s umělci jako je Kylie Minogue, Rita Ora či Armand Amar nebo s choreografy Akram Khan či Yoann Burgeois.

Ve svých ilustracích pracuje s často přehlíženou poetikou v každodennosti, na které se snaží ukázat, jak inspirativní může být svět kolem nás a jak je nalezení jednoduchosti důležité pro pochopení světa. Hraje si se slovy i různými tématy a vůbec nejčastěji svými ilustracemi metaforicky reaguje na aktuální globální události. Má za sebou soukromé výstavy v Praze, Bratislavě, Frankfurtu a Kodani a spolupráce se značkami jako Heinz, Pilot Pen a WWF.

Další z jeho úspěchů může být zařazení do žebříčků 20 pod 20 od amerického Huffington Post nebo 30 pod 30 od českého časopisu Forbes. Kristián je také držitelem Stříbrné medaile předsedy Senátu PČR za mladistvou odvahu a inspiraci za rok 2021. Režisér Adolf Zika o něm natočil celovečerní dokumentární film Mr. Kriss.