Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Jana Slouková (foto: Pavel Hejný)

Jana Slouková

Dramaturgyně Činohry
Dramaturgyně festivalu

Biografie

Narodila se v roce 1981 v Táboře. Po maturitě na víceletém gymnáziu začala studovat germanistiku a bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, po několika letech ovšem toto studium opustila a úspěšně složila přijímací zkoušky na režii a dramaturgii činoherního divadla na pražské DAMU, kterou absolvovala v roce 2008 v ročníku Darii Ullrichové a Jana Nebeského. Paralelně vystudovala také obor teorie a kritika.

Už během studia na sebe upozornila výraznými inscenacemi se svými spolužáky Danielou Špinar a Janem Fričem. Jejím prvním angažmá se stalo Klicperovo divadlo v Hradci Králové, kam nastoupila v roce 2008 a kde se podílela na desítkách jednotlivých inscenací s režiséry Davidem Drábkem, Vladimírem Morávkem, Janem Fričem a dalšími.

V roce 2017 se stala uměleckou šéfovou Klicperova divadla a nadále pracovala na progresivním směřování této jedinečné regionální scény. Během celého svého hradeckého působení byla také dramaturgyní mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů, největší divadelní přehlídky v České republice. Pohostinsky spolupracovala i s dalšími českými scénami, mj. s Divadlem Na zábradlí, Divadlem Petra Bezruče, Letními shakespearovskými slavnostmi, Městským divadlem Kladno aj. V roce 2019 odešla z Hradce Králové do Prahy a stala se šéfdramaturgyní Městských divadel pražských.

Od sezony 2022/2023 je dramaturgyní Činohry Národního divadla.

Kromě praktické dramaturgie se věnuje překládání divadelních her z němčiny a působí jako pedagožka dramaturgie na Katedře činoherního divadla DAMU.

Aktuální inscenace v Národním divadle:

 

Aktualizace: duben 2023