Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
ND+

ND Talks – Emergency briefing: Maďarsko

Emergency briefing: Maďarsko

ND+

Základní informace

Nastudování

v angličtině

Místo konání

foyer Nové scény

V prosinci 2019 schválil maďarský parlament i přes odpor opozice kontroverzní zákon, který posiluje vládní kontrolu nad kulturou. Proti právnímu předpisu demonstrovalo v centru Budapešti několik tisíc lidí a protestní internetová petice získala kolem 50.000 podpisů. Zákon totiž zásadním způsobem ovlivní situaci tamějších nezávislých divadel i jiných umělců napříč kulturním spektrem. Je situace opravdu tak vážná? K čemu má sloužit nová maďarská Národní kulturní rada? A můžeme i my – čeští divadelníci – situaci nějakým způsobem ovlivnit?

O inscenaci

Činohra Národního divadla pořádá další Emergency briefing. Jeho cílem je upozornit na současnou situaci v Maďarsku, vyjádřit solidaritu s maďarskými divadelníky a pobavit se rovněž i o tom, zda je možné maďarským kolegům pomoci. O tom, jak se situace v Maďarsku vyvíjí a jak se maďarští umělci vyrovnávají se současnou politickou situací, budeme hovořit s hlavním hostem Zoltánem Imelym z Asociace scénického umění (FESZ) a nezávislého Studia K.

Druhým hostem bude Emil Rothermel, student pražské DAMU, jeden z autorů otevřeného dopisu řediteli ND Janu Burianovi proti přítomnosti maďarského premiéra Viktora Orbána na otevření Státní opery v Praze.

Meeting je přístupný divadelníkům i běžnému publiku.

V angličtině. Vstup zdarma.

Diskuze proběhne ve foyer Nové scény, bude streamovaná na facebookové stránky Činohry a Nové scény, dotazy je možné klást on-line.

Sdílet na sociálních sítích