Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Ostatní

Múzy Václava Hudečka

Slavnostní premiéra dokumentu o českém virtuosovi

Nová scéna
Zlatá Praha

Základní informace

Kde hrajeme

Nová scéna

Rezervace vstupenek na www.festivalzlatapraha.cz.

Slavnostní premiéra nového dokumentu režiséra Patrika Ulricha o českém houslovém virtuosovi.

O inscenaci

V roce 2022 oslavil světoznámý houslový virtuóz Václav Hudeček své životní jubileum. Jeho 70. narozeniny ovšem nebyly ani tak ve znamení oslav či nějakého bilancování, ale spíš návratem do plného pracovního nasazení po dvouleté nešťastné pandemii. Dokumentární štáb Václava a jeho ženu Evu portrétoval v místech, která jsou s jejich životem nejvíce spjatá. Jsou to nejen koncertní sály, ale i kostely, kláštery a zámky, ve kterých se hudba provozuje. Pro Václava jsou to místa jeho virtuózního houslového umění. Pro Evu je to spíš možnost organizace a osvěty kulturního života. Možná protože se Hudečkovi nikdy nestali rodiči, věnují svou sílu a energii dětem a mladým lidem. Na jedné straně to jsou studenti Houslové akademie Václava Hudečka v Luhačovicích, kterou Eva každoročně ve známých moravských lázních organizuje. Jejich pomoc však cílí i na děti, které své rodiče nikdy nepoznaly, a proto už mnoho let podporují nadaci Malý Noe v Olomouci, pro kterou každoročně pořádají charitativní koncerty.

V dokumentárním snímku se však podíváme i do mistrova dětství, které je spojeno s jihočeskými městy Blatná, Strakonice a předně s Hudečkovým rodištěm Rožmitál pod Třemšínem, v němž žil a působil skladatel Jakub Jan Ryba. V hudebním dokumentu dostane prostor i fotografie – disciplína, kterou je Václav od dětství fascinován, proto také zůstala i jeho celoživotním koníčkem. Velkým akcentem dokumentu bude také město Praha, které se stalo pro oba manžele domovem a kolébkou jejich uměleckého života. Podíváme se i do míst Pardubického kraje, kde Václav od raného mládí hojně koncertuje a kde má mnoho uměleckých přátel. Václav si zahraje s Komorní filharmonií Pardubice a navštíví také Heřmanův Městec, kde na něj čeká jeden z jeho narozeninových koncertů.

Poohlédneme se i za hereckou kariérou Evy Hudečkové, která z politických důvodů skončila rezignací. Pro Evu to však byl důležitý bod zlomu jejího života, protože se začala věnovat psaní knih i televizních scénářů. I tyto životní peripetie nám ukážou význam slova manželství, které manželé Hudečkovi často skloňují. Jelikož strávil Václav Hudeček většinu svého života na cestách, nese dokument prvky road-movie. Svou formou tak bude připomínat i žánr cestopisný, protože ukáže spoustu krásných míst naší země, která ožívají často právě díky hudbě.

Sdílet na sociálních sítích

Praktické informace

Kde si koupit vstupenky

Národní divadlo prodává vstupenky až na 6 měsíců dopředu. V současné době je možné zakoupit vstupenky na představení Činohry, Baletu, Opery a Laterny magiky konaná v měsících duben–září 2024.

Při koupi online je možné získat e-vstupenku. Papírové vstupenky si můžete vyzvednout v pokladnách Národního divadla.

Co si vzít na sebe?

Divák by měl svým zevnějškem a chováním respektovat společenské zvyklosti při návštěvě divadelního představení.

Parkování u ND

Při návštěvě Národního divadla a Nové scény je možné využít podzemní parking ND (parkoviště pod Provozní budovou Národního divadla - vjezd z ulice  Ostrovní).

Ceník a provozní řád

Občerstvení na Nové scéně

Pro občerstvení na Nové scéně využijte Café Nona