Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Vytírání - Petr VančuraVytírání - Petr Vančura
Činohra

Herec toužící po dialogu

Uvádíme na náměstí Václava Havla

Venku
Vstup zdarma
Open-air

Základní informace

Kde hrajeme

Venku

Přibližná délka představení

4 hodiny, bez přestávky

Nastudování

v češtině

Premiéra

Premiérové uvedení 10. května v 19:00, dále 11.–14. května 17:00–21:00 na náměstí Václava Havla

Druhá část třídílného projektu DOMOVSKÁ SCÉNA, který se bude zabývat nejbytostnější podstatou herectví.

Účinkující

  • 2023-2024
  • 2024-2025

Jeden herec v malém domku na piazzetě Národního divadla, uprostřed chrámů dramat. Domek vyrůstá z prosté touhy povídat si s lidmi. Osekat divadlo k jeho základům, kterými je dialog, stavební materiál každého vztahu. Najít odvahu k obyčejnosti. Kdo je můj divák? Kdo jste vy? Kde je dialog doma?

Domovská scéna

Třídílný projekt Petra Vančura, který se bude zabývat nejbytostnější podstatou herectví...

V důsledku nekonečného přemýšlení nad tím, co znamená být herec uprostřed doby pozbývající veškerých jistot, uvažuji nad tím, kolem čeho se utváří má potřeba hrát. Je divadlo domovem této potřeby? Pečuji o tento příbytek dostatečně? A není náhodou ta potřeba jen souhrn hodnot, které žádnou hmotnou formu, žádný příbytek, nepotřebují? Nechci krásné otázky zabít jednoduchými řešeními – toužím po dialogu, po poezii, po tichém zamyšlení. Věřím, že kultura je doma všude tam, kde bydlí ochota k těmto třem prostým věcem, a věřím, že nikdy nebudu bez domova, budu-li blízko jejich hodnotám.   – Petr Vančura

BezDomovská scéna

Performativní zamyšlení nad strachem ze ztráty jistot. Alejandro Jodorowsky vyzývá čelit vlastním strachům tak, že se jim vystavíme. Přijímám tuto výzvu a vzdávám se na chvíli své domovské scény. Stávám se divadelním bezdomovcem, protože když chcete něco najít, musíte to nejdřív ztratit.

  • 4. a 9. června od 18:30 před Stavovským divadlem a s videoinstalací ve foyer

Foto a video galerie

    Sdílet na sociálních sítích