Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Koncert

Zimní cesta (Winterreise)

Franz Schubert
Stavovské divadlo
Koncert

Základní informace

Kde hrajeme

Stavovské divadlo

Přibližná délka představení

1 hodina 10 minut, bez přestávky

Účinkující

  • 2023-2024
  • 2024-2025

O inscenaci

Schubertovy písně byly v jeho době zpravidla premiérovány v rámci soukromých koncertů, které se odehrávaly v domácím prostředí, pro dobré přátele a znalce umění, často se samotným autorem u klavíru. Tuto intimitu se budeme snažit vytvořit i ve Stavovském divadle, kde posluchači budou sedět přímo na jevišti v bezprostřední blízkosti protagonistů tohoto zimního večera.

Písňový cyklus Winterreise (Zimní cesta), který napsal Franz Schubert rok před svou smrtí (1827), je dnes považován za jedno z nejpůsobivějších děl romantické písňové tvorby. V oblouku 24 baladických písní na slova básníka Wilhelma Müllera (1794–1827) je vylíčena pouť neznámého tuláka zimní krajinou. Míval hlavu plnou ideálů a plánů do budoucna, zasáhla ho však nešťastná láska. Zdrcen, bez smyslu života, se rozhodne opustit vše, čemu dosud přikládal význam. Prochází zimní krajinou symbolizující obraz zraněné lidské duše, utrpení, samoty, smutku a nostalgie. Během této cesty ale vzpomíná i na šťastnější chvíle svého života, které byly spojené s přírodou, především v těch hřejivějších, jarních měsících.

I když je Zimní cesta dramatickým monologem jedné postavy, soustředěným na její vnitřní svět, dokáže silně zapůsobit na city a fantazii posluchače, a tím umocnit celkový zážitek. Její kouzlo, což platí pro Schubertovu písňovou tvorbu obecně, spočívá ve zdánlivé jednoduchosti. Právě Schubert totiž dokázal vyjádřit hluboké emoce těmi nejjednoduššími prostředky.

Sdílet na sociálních sítích

Partner koncertu
Zimní cesta (Winterreise)
C. BECHSTEIN PIANOCENTRUM PRAHA

Praktické informace

Kde si koupit vstupenky

Národní divadlo prodává vstupenky až na 6 měsíců dopředu. V současné době je možné zakoupit vstupenky na představení Činohry, Baletu, Opery a Laterny magiky konaná v měsících duben–září 2024.

Při koupi online je možné získat e-vstupenku. Papírové vstupenky si můžete vyzvednout v pokladnách Národního divadla.

Co si vzít na sebe?

Divák by měl svým zevnějškem a chováním respektovat společenské zvyklosti při návštěvě divadelního představení.

Parkování u Stavovského divadla

U Stavovského divadla bohužel není možnost parkování, ale využít lze hlídané parkoviště v obchodních domech Kotva (Revoluční 1/655, Praha 1) či Palladium (Na Poříčí 1079/3a, Praha 1).

Občerstvení ve Stavovském divadle

Vyhněte se frontě a rezervujte si občerstvení na přestávku. 
Rezervujte si občerstvení po příchodu do divadla na baru, který vám nejvíce vyhovuje. Objednávka na vás bude čekat s vaší jmenovkou. Platit můžete hotově nebo kartou. 

Nápojový lístek (PDF, 60 kB)