Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
K jádru věci: KOSMOS
K jádru věci: KOSMOS
00:0051:18

„Dá se vyprávět příběh pravdivě? Ex post?“ Vesmír myšlenek. Výprava do vlastní mysli. Má svět smysl? Je skutečný, nebo jsou skutečné jenom moje myšlenky? Hlavní hrdina Witold prchá z dusné Varšavy do Zakopaného, někde pod Tatrami. Potká kamaráda Fuchse a ubytují se v penzionu. Je nesnesitelné vedro, v noci nelze spát, tělo je zpocené a mysl přehřátá. A všude se objevují jakási znamení. Oběšený vrabec. Šipka na stropě. Znetvořený ret hospodyně. Opravdu někam ukazují, nebo je to všechno jen výplod Witoldovy hořečnaté mysli? Autor předlohy Witold Gombrowicz, jeden z nejvýznamnějších polských spisovatelů 20. století, je často považován za předchůdce existencialismu. Byl třikrát nominován na Nobelovu cenu za literaturu. Potřetí mu unikla jen o jediný hlas. Pak zemřel. A Nobelova cena se uděluje pouze žijícím autorům. Jeho román Kosmos je „filozofický thriller“. Inscenací vás provede její dramaturg Jan Tošovský, režisér Ivan Buraj a herec Matyáš Řezníček. Upozornění: podcast Kosmos může způsobovat závrať.

Podcast K JÁDRU VĚCI. Pokud jste inscenaci viděli a chcete se dozvědět víc. I pokud se do divadla teprve chystáte. Nebo jen tak. Ale pozor: PODCAST MŮŽE PROZRAZOVAT DĚJ.