Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Balet

Leden 2022

Setkání Kafky s Kafkou, Bigonzettiho s Prahou  

Je šéfem milánské La Scaly, má post, který se řadí k těm vysněným. Ale není šťastný, byrokratická mašinérie zdírá jeho duši umělce. A tak se rozhodne, že odejde z pozice uměleckého ředitele baletu tohoto prestižního divadla. Zvolí svobodu a kreativitu, nespoutaný tvůrčí život. Je to odvážný krok.

V tomto období se mu také dostane do rukou Kafkův Proces. Další dílek do skládačky v rámci důležitého rozhodnutí, které vyústí ve dva faktické skutky. Za prvé, Mauro Bigonzetti stojí na volné noze jako choreograf, za druhé – vytvoří nový baletní titul Proces podle Kafkova stejnojmenného románu. 

Bigonzettiho hluboké poznání 

Všechno souvisí se vším, říká se. Svůj koncept Mauro Bigonzetti vymýšlí pro hannoverský balet. Představuje si, jaké to bylo v Kafkově Praze, se scénografem Carlem Cerrim dotvářejí filmovými záběry dokonalé totální divadlo, v němž se noříme do Kafkova světa – symbolického i reálného, a to tak, že mrazí. A balet má úspěch. A přijde druhá štace, Praha. Setkání Kafky s Kafkou. Bigonzettiho s Prahou. Víme, že předobrazem Kafkova soudu – legendární půdy – byla budova soudu na Ovocném trhu. Na Ovocném trhu, tedy hned za budovou Stavovského divadla. Rádius Kafkova života se odehrával v nejbližším okolí. Do Stavovského divadla chodil Kafka na promítání filmů. V „hanbatém domě“ za rohem se červenal, na Staroměstském náměstí bydlel… A teď? Postava Josefa K. ožívá v Bigonzettiho ztvárnění na jevišti stejného divadla. Dvě proti sobě se točící ozubená kola času do sebe zapadají. Na scéně se odehrává divadlo, které je nejen výjimečně krásné a hluboké, ale vypráví i příběh, který je tu doma a který, zdá se, nikdy neskončil. 

Když po premiéře Kafky odjíždí Bigonzetti z Prahy, je velmi dojatý. Je si totiž vědom výjimečnosti okamžiku a toho, jak pražský soubor a Praha jako taková pozměnily svým vkladem jeho dílo.  

Balet je román beze slov. Nenechte si ujít šest repríz Kafkova Procesu. Možná ve Stavovském divadle potkáte sami sebe. 

Balet Národního divadla v rámci svých ND+ aktivit nabízí komentovanou prohlídku Po stopách Franze Kafky.

Balet ND - Kafka Proces | Maria Dorková, Giovanni Rotolo - foto: Martin Divíšek

Kateřina Hanáčková

Sdílet na sociálních sítích