Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Laterna magika

Září 2021

Robot Radius Laterně magice opravdu sluší 

V pátek 10. září uvedla Laterna magika svou první premiéru. Do repertoáru se zařadila velmi speciální inscenace Robot Radius, která volně pracuje s tématem Čapkova dramatu R. U. R. Robot Radius po několika dekádách konečně zdvihá dlouho odloženou technologicko-performativní pokrokovost Nové scény, a dokonce značku Laterna magika vrací na světovou výstavu EXPO

Michaela Kessler

Opera Plus, 14. 9. 2021

Robot Radius je virtuózním pohybovým sólem RADIMA VIZVÁRYHO, je duetem mima a kytarového mága MICHALA PAVLÍČKA nebo triem pro pohyb, hudbu a špičkovou moderní technologii. Robot Radius je událostí sotva otevřené sezony. 

Velmi osvěžující a na české scéně málo viděná je excelence všech uměleckých i technických složek. Každý z hlavních prvků, tedy pohyb, hudba i propracované použití technologie real time motion capture by mohl fungovat jako umělecké dílo samostatně. Režisérka MIŘENKA ČECHOVÁ však stvořila kompozici, která nechá každou disciplínu vyniknout, aniž by docházelo k pomyslnému překřikování, dala dění na jevišti srozumitelný dramatický oblouk a v neposlední řadě se i velmi chytře vypořádala s problematikou jazyka textových částí, takže je představení už v základu připravené pro mezinárodní publikum. 

Robot Radius nastoluje celou škálu aktuálních témat jak celospolečenských, tak uměleckých. Velmi vkusně balancuje úzkostný pocit z nastupující digitální revoluce, klimatických hrozeb i třeba otázek okolo genetického inženýrství s velmi silným estetickým dojmem a nezpochybnitelně tak znovu dokazuje, že i krásná forma může přinášet děsuplnou zprávu o světě.

Radim Vizváry na jevišti představuje excelentní pohybový výkon mima a tanečníka. Má v sobě to kýžené charisma performera, který sálá, aniž by se dlouhé vteřiny pohnul. Jeho pohyb je vedený s milimetrovou jistotou, ale nepostrádá volnost a dynamiku. S hudebníkem Michalem Pavlíčkem, jehož kytarová kouzla netřeba představovat, pak vytváří velmi symbiotické duo, jako by spolu tvořili roky. 

V inscenaci je použito hned několik reprezentantů těch nejmodernějších technologií, byla by ale veliká škoda je příliš popisovat a připravovat tak diváka o zážitky z jejich objevování a o pocity údivu nad dokonalou souhrou živého umění a digitálního světa. Ke cti tvůrcům hovoří také to, že všechny digitální prvky jsou použity s jasným vypovídajícím záměrem a nejsou pouhou demonstrací velikosti rozpočtu, jak tomu u podobných projektů nezřídka bývá. Některé momenty diváka doslova zatlačí do sedačky, jiné jsou jen krůček od nejistoty, co je ještě realita a co už je zcela virtuální. Světla a stíny vytváří skutečné kulisy, či dokonce rekvizity, a to s propracovaností dlouho neviděnou. 

Představení trvá necelou hodinu, ale i při této délce je velmi dobře zvládnutelné i pro diváka, který není zrovna skalním fanouškem pohybového umění. Tvůrcům se podařilo vytvořit dílo, které sahá daleko za hranice žánru i domovské scény a může být skutečnou branou k tanci či současné pantomimě. Jediná škoda snad je, že k inscenaci nebyl přizván dramaturg, který by kus přeci jen o trochu zkrátil a nenechal gradaci vyprchávat v posledních lehounce rozmazaných minutách. 

Robot Radius Laterně magice sluší a bude slušet i EXPU 2020 v Dubaji, kde bude uveden v Den vzniku samostatného československého státu 28. října 2021. Před i po tomto datu najdete titul v programu Nové scény. Doufejme, že tohle je jedna z cest, po které bude Laterna magika pod novým uměleckým vedením kráčet. 

Sdílet na sociálních sítích