Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Rozhovory, Opera

Září 2022

Pavel Černoch: Pro roli Prince je dobré prožít lásku i zklamání 

Jedním z českých celosvětově nejúspěšnějších sólistů současnosti je bezesporu tenorista PAVEL ČERNOCH. V pražském Národním divadle ztvární  9., 24. a 28. září roli Prince v Dvořákově opeře Rusalka. Zeptali jsme se, co pro něj právě tato role znamená. 

Na poslechu Rusalky vyrostl nejeden český fanoušek opery. Při jaké příležitosti jste tuto operu objevil pro sebe vy? 

Zrovna nedávno jsem o tom vyprávěl jednomu známému, pamatuji si na to úplně přesně. Bylo to filmové zpracování zpívané paní Beňačkovou a Peterem Dvorským. Ve filmu hraje paní Vašáryová a pan Kňažko. Vlastně mě ale vždycky mrzelo, že to pan režisér Weigl neobsadil přímo překrásnou Gabrielou Beňačkovou.  

Prince jste ztvárnil už mnohokrát – kde všude a které aspekty jeho postavy jste díky tomu poznal? 

Kolik to bylo inscenací, to musím přemýšlet… Začal jsem v Rize, ostatně jako je tomu u spousty dalších rolí, včetně Števy v Její pastorkyni. Potom přišly Athény a následovala již Paříž, překrásná Carsenova inscenace, Curych, Glyndebourne. Nejnověji Semperoper v Drážďanech. Díky panu Hansenovi jsem mohl v této roli vystoupit v loňském roce nakonec i v Národním divadle.  

Kterou pasáž máte nejradši a proč?  

Celou tu roli miluju, jsou to pro mě tři světy, tři jednání, tři charaktery. Romantický, zamilovaný a roztoužený Princ v prvním jednání, mrzutý, zuřivý a posedlý chtíčem v druhém a plný sebelítosti a zničený ve třetím jednání. Já mám upřímně nejraději to umírání, to si prostě vždycky nejvíc užívám. 

 

 

Pavel Černoch

Lze roli Prince přirovnat k některé jiné roli tenorového repertoáru?  

Dvořák je velmi svůj, nemyslím si, že jej mohu k někomu přirovnávat a ani srovnávat. Každá role má svá specifika, u Prince je to například potřeba velkého hlasového rozsahu v plném znělém hlase.  

Kdy si podle vás může zpěvák na tuto roli troufnout? Kde jsou skryté její záludnosti? 

Troufnout si můžete na každou roli, když se na ni cítíte, a to nejen hlasově, ale především psychicky. Princ určitě patří k těm dramatičtějším, potřebujete mít co nejlépe znělou střední hlasovou polohu na druhé jednání, lyričnost a něžnost na první a vysoké C na třetí. Když máte i pár životních zkušeností v lásce a zklamání, je to velkým přínosem.  

Jaké další umělecké úkoly vás čekají? 

Zrovna na roli Prince se v budoucnu chystám do Metropolitní opery, Státní opery ve Vídni, Amsterdamu, Valencie a dalších. Nejblíže mě nyní čeká můj komorní recitál v pražském Rudolfinu, a to 9. října 2022, dále v listopadu role Fausta ve stejnojmenné opeře Charlese Gounoda v Hamburku a hned poté role Apolla v nové inscenaci Straussovy Daphne ve Státní opeře v Berlíně.  

Pavel Černoch 
Foto: soukromý archiv

Kateřina Motlová

Sdílet na sociálních sítích