Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Rozhovory, Laterna magika

Červenec 2022

Laterna fest na pomezí divadla a virtuální reality

Ve dnech 21. – 26. 6. proběhne na Nové scéně a v jejím okolí první ročník festivalu multimediálního a multižánrového divadla LATERNA FEST. Tvůrci z Francie, Belgie, Maďarska, Slovenska a Česka přivezou tři inscenace, interaktivní výstavy, povedou workshopy i diskuse. Dramaturgii festivalu měli společně na starosti umělecký šéf Laterny magiky Radim Vizváry a dramaturgyně Miřenka Čechová. Ta v následujícím rozhovoru představuje široký program, který  si klade za cíl prezentovat odlišné aspekty využívání nových technologií v divadelním díle a v umění vůbec. Co tedy festival divákovi otevře?

Laterna fest se letos koná poprvé. Čím je specifický?

Cílem Laterna festu je představit nejširšímu publiku různé možnosti spojení na poli divadla a nových technologií. Program je hodně provázán. Na divadelní inscenace navazují interaktivní vnitřní i venkovní výstavy. Diváci budou mít možnost přímo si vyzkoušet, jak se tvoří virtuální realita a jak s ní pracují tanečníci. Zároveň jsme chtěli, aby byl festival přístupný všem. Část programu je určená i dětem. Na Laterna festu si klademe otázku, jak nás digitální umění posouvá a kde nás naopak vzdaluje od bezprostředního prožívání.

Co považujete za největší úspěch z pohledu dramaturga?

Jedním z velkých úspěchů je, že se nám podařilo pozvat renomovaný francouzský soubor Adrien M and Claire B, který je špičkou na poli multimediálních produkcí. Přiváží trojrozměrný projekt Acqua Alta, který mohou diváci vidět jak na jevišti v divadelní formě, tak ve formě rozšířené reality, a také v intimním zážitku virtuální reality.

Miřenka Čechová

Mnoho inspirace nabízí i doprovodný program...

Pro nás doprovodný program není doprovodný. Jde o část programu, která není na jevišti, ale v prostoru nazvaném Galerie magika. Například dvě díla slovenské umělkyně Márii Júdové vás vtáhnou do prastarých šamanských rituálů v instalacích virtuální reality, do jakéhosi osobního intimního prostoru. Venkovní výstava v rozšířené realitě Fauna je určena také dětskému divákovi. Vydáte se tu na cestu po městských zdech v poetistickém a dadaistickém tónu.

Miřenko, představila byste ještě vzdělávací část programu, diskusi a workshopy?

Připadá mi smysluplné, když se můžeme dozvědět o tom, co vnímáme více. Sama se těším na diskusi se současnými tvůrci moderovanou forenzní analytičkou zabývající se též umělou inteligencí Kateřinou Lesch. Jeden z workshopů ukazuje restrukturalizaci tělesných návyků a klade důraz na spolupráci a zpomalování procesu stárnutí. Druhý se zabývá tvorbou v oblasti virtuální reality. Uprostřed festivalu se snad všichni potkáme na koncertě mladých syntetických mágů Killiekrankie.

 

Markéta Faustová

Sdílet na sociálních sítích