Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Wayne McGregor

Wayne McGregor

Biografie

Wayne McGregor, CBE, je oceňovaný britský choreograf a režisér. Je uměleckým šéfem Studio Wayne McGregor, jež je tvůrčím centrem, které posouvá hranice fyzické inteligence, zaštiťuje spolupráci mezi tancem, filmem, hudbou, výtvarným uměním, technologiemi a vědou a je rovněž sídlem souboru Company Wayne McGregor a řady výzkumných programů.

McGregor je současně rezidenčním choreografem londýnského The Royal Ballet a do roku 2024 ředitelem taneční sekce La Biennale di Venezia. Pravidelně je oslovován nejvýznamnějšími soubory z celého světa a vytváří pro ně balety – spolupracuje například s Opéra national de Paris, American Ballet Theatre, San Francisco Ballet, Bayerisches Staatsballett, Das Stuttgarter Ballet, New York City Ballet, Det Kongelige Teater v Kodani, Velké divadlo v Moskvě i Mariinské divadlo v Petrohradě.

Nejnovějším McGregorovým počinem je dílo No One is an Island ve spolupráci s Random International a BWMi. Dále The Dante Project pro The Royal Ballet, film Torus se SHOWStudio, Living Archive a Autobiography pro Company Wayne McGregor, Orpheus and Eurydice pro English National Opera a Company Wayne McGregor, Sweet Charity pro Donmar Warehouse, AfteRite pro American Ballet Theatre či působivé multimediální představení Winged Bull in the Elephant Case pro BBC Performance Live.