Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Vlastimil Jílek

Biografie

Narozen v Jihlavě, zemřel v Praze. Od svých devíti let chodil do baletní školy I.Váni Psoty v Brně, který rozpoznal jeho mimořádný talent a již v roce 1940 ho angažoval k baletu Státního divadla Brno (do roku 1942 jako elév). Po uzavření brněnského českého divadla (1943) za nacistické okupace setrval v Brně jako sólista německého divadla (Städtische Bühnen Brünn). Zde vytvořil v choreografiích Dia Lucy své první velké role. Po uzavření všech divadel (1944) byl totálně nasazen na práci v letecké továrně.
Po osvobození v roce 1945 nastoupil v baletním souboru Divadla 5. května vedeném N. Jirsíkovou, ale už po dvou měsících přešel od 1. 9. 1945 do ND, kde setrval až do svého odchodu do důchodu 9. 1. 1978. Po smrti S. Machova se stal v letech 1951-1953 šéfem a choreografem baletu ND. Po odchodu do důchodu externě spolupracoval jako choreograf s činoherními divadly v Kladně a v Příbrami. Manžel tanečnice ND Jiřiny Knížkové, později tanečnice ND M. Šestákové.