Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Veronika Tököly

Biografie

Veronika Tököly se narodila v roce 1992 v Čadce na Slovensku. Vystudovala Konzervatoř J. L. Belly v Bánské Bystrici. Následně pokračovala ve studiu tance na Anton Bruckner Privatuniversität v rakouském Linci – obor interpretace v současném tanci a pedagogika tance. Bakalářské studium dokončila v roce 2016.

Od roku 2013 byla členkou taneční skupiny SILK Fluegge v Linci. Hlavní choreografkou a ředitelkou je Silke Grabinger (AT), která propojuje současný tanec s hip-hopovými styly, break-dance a pohybovým divadlem.

Veronika dále pracovala s choreografy na domácí i zahraniční půdě, jako jsou například Tomáš Nepšinský (SK), Radoslav Piovarči (SK), Anton Lachký (SK), Lukáš Homola (SK), Dolma Jover Agullo (ES), Rose Breuss (AT), Johannes Randolf (AT) či Jana Burkiewiczová (CZ).

Úspěšně absolvovala čtyřměsíční stáž ve španělské skupině Otra danza pod vedením ředitelky a choreografky Asun Noales (ES). Od prosince 2017 je členkou pražské taneční skupiny 420PEOPLE pod vedením ředitele a choreografa Václava Kuneše (CZ). Už od roku 2012 se aktivně věnuje také pedagogické činnosti a od roku 2017 se zajímá o trénování fitness.

V roce 2020 se stala matkou a už po roce se vrátila k účinkování v představeních The Watcher, Panthera (420PEOPLE), Ostrov (Burki) a Pokrm (tri4, o. s.).

V září 2021 se rozhodla pokračovat v magisterském studiu oboru pedagogika moderního tance.