Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Tomáš Zima

prof. MUDr. Tomáš Zima DrSc., MBA

Přednosta Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky (bývalý rektor Univerzity Karlovy)

Biografie

Tomáš Zima se narodil v Praze, v letech 1984-1990 vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK. Po absolvování působí na Ústavu lékařské chemie nyní Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. lékařské fakulty UK a VFN, který vede od roku 1999. Dále pracoval na I. interní klinice a následně na Klinice nefrologie 1. LF UK a VFN. Atestoval se v oboru klinická biochemie, vnitřní lékařství a nefrologie. V roce 1996 se na 1. lékařské fakultě UK habilitoval a o pět let později byl jmenován profesorem pro obor lékařská chemie a biochemie. V letech 2005-2012 byl děkanem 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Od roku 2014 je 508. rektorem Univerzity Karlovy a předsedou České konference rektorů.
Je členem Učené společnosti České republiky, České lékařské akademie, Academia Europea, vědeckých rad Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity, Vysoké školy ekonomické, České lékařské komory a Agentury pro zdravotnický výzkum Ministerstva zdravotnictví ČR. Je členem předsednictva České lékařské společnosti J. E. Purkyně, zasedá ve výborech národních i mezinárodních společnosti (ČSKB, ČSBMB, EFLM, ESBRA). Je doktorem honoris causa několika univerzit.

Mezi jeho zájmy patří klasická hudba, divadlo a poznávání nových zemí.